Apel na Facebooku
914

Holanđanin traga za djevojčicom iz Goražda koju je spasio od srpskih vojnika u ratu

Piše: M. N.
Holanđanin Erik Kaa bio je posmatrač i pregovarač tokom rata u BiH. Spasio je osmogodišnju djevojčicu muslimanku iz Goražda koja je bila razdvojena od svojih roditelja i koju su srpski vojnici htjeli zarobiti.

"Petogodišnja djevojčica bila je s nanom i djedom kada je izbio rat i nije se mogla vratiti roditeljima. Na nanin zahtjev počeo sam pregovor sa srpskim vlastima i na kraju dobio lično Karadžićevo pismo kao garanciju", prisjetio se Kaa.

S kolegom Francuzom počeo je misiju povratka djevojčice u Sarajevo. Prisjeća se kako je bilo teško jer su morali proći kroz sedam kontrolnih punktova, gdje su satima čekali kako bi svako provjerio pismo, a željeli su uzeti djevojčicu od njih.

"Pregovarači nisu naoružani, imamo samo naša usta da nas spase. Nikada nije bilo stresnije jer smo osjećali odgovornost prema djevojčici. Svaki vojnik ju je htio povrijediti jer je ona bila neprijatelj u njihovim očima", kaže Kaa.

Djevojčicu su vratili iz Goražda, u kojem je bila od 1992. godine, u Sarajevo kod roditelja u jeku rata i opsade 1994. godine. Kaa je sada pokušava naći i dobiti bilo kakvu informaciju o njoj.

"Dvadeset i tri godine nakon toga muči me pitanje kako je ova mlada žena? Bila je sretna. Da li smo uradili dobro? Šta ako... Pomozite mi da je nađem i da saznam je li živa i kako su njeni nana i djed umrli", uputio je apel putem Facebooka.

Tokom marta i aprila 1994. godine vodile su se najveće bitke u Goraždu jer su agresori napadali žestoko svom artiljerijom s ciljem da slome otpor domaćeg stanovništva. U enklavi Goražde tada je živjelo 50.000 ljudi, od čega je bilo 5.000 vojnika, a samo 20 posto ih je bilo naoružano.

Goražde je 1.300 dana bilo pod opsadom. Grad je svakodnevno granatiran. Ubijeno je i nestalo 1.637 osoba, od čega je ubijeno i ranjeno najmanje 548 djece, iako je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija 16. aprila 1993. godine Goražde proglasilo zaštićenom zonom.