{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holandija će podržati članstvo BiH u EU i NATO-u

S
16.11.2009. u 13:53
0
2
Holandija će podržati članstvo BiH u EU i NATO-u
0
Holandija će podržati članstvo BiH u EU i NATO-u
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 16. novembra 2009. godine, u Sarajevu, sa generalnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije Edom Kronenburgom.
Ministar Alkalaj je upoznao generalnog sekretara Kronenburga sa trenutnom političkom situacijom u BiH, procesom razgovora o ustavnim reformama, kao i napretkom BiH kada su u pitanju približavanje Evropskoj uniji i NATO-u i ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima EU za građane BiH. Posebno je istakao značaj koji za BiH ima prihvatanje aplikacije za dobivanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), te izrazio uvjerenje da će Holandija, kao članica NATO-a podržati BiH. Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika i sa aktivnostima koje BiH poduzima kako bi spremna preuzela mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2010. – 2011. godina.

Generalni sekretar Kronenburg je čestitao ministru Alkalaju izbor BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te istakao da će Holandija nastaviti podržavati članstvo naše zemlje u EU i NATO-u. Izrazio je nadu da će se proces reformi, kao i proces pregovora o ustavnim reformama u BiH nastaviti.

Tokom sastanka, izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom dvaju ministarstava vanjskih poslova, te iskazana zainteresiranost za njen daljnji nastavak.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: