|

Holandija će podržati članstvo BiH u EU i NATO-u

Holandija će podržati članstvo BiH u EU i NATO-u
0
S
Sarajevo-x.com
16.11.2009. u 13:53
2
komentara
0

dijeljenja
Holandija će podržati članstvo BiH u EU i NATO-u
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 16. novembra 2009. godine, u Sarajevu, sa generalnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije Edom Kronenburgom.
Ministar Alkalaj je upoznao generalnog sekretara Kronenburga sa trenutnom političkom situacijom u BiH, procesom razgovora o ustavnim reformama, kao i napretkom BiH kada su u pitanju približavanje Evropskoj uniji i NATO-u i ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima EU za građane BiH. Posebno je istakao značaj koji za BiH ima prihvatanje aplikacije za dobivanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), te izrazio uvjerenje da će Holandija, kao članica NATO-a podržati BiH. Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika i sa aktivnostima koje BiH poduzima kako bi spremna preuzela mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2010. – 2011. godina.

Generalni sekretar Kronenburg je čestitao ministru Alkalaju izbor BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te istakao da će Holandija nastaviti podržavati članstvo naše zemlje u EU i NATO-u. Izrazio je nadu da će se proces reformi, kao i proces pregovora o ustavnim reformama u BiH nastaviti.

Tokom sastanka, izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom dvaju ministarstava vanjskih poslova, te iskazana zainteresiranost za njen daljnji nastavak.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...