Jedan od kandidata
20

Hofmann podnio krivičnu prijavu zbog konkursa za čelna mjesta u policijskim agencijama BiH

S. Š. U.
Savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman (Foto: T. S./Klix.ba)
Savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman (Foto: T. S./Klix.ba)
Jedan od kandidata za čelna mjesta u policijskim agencijama Svevlad Hofmann podnio je krivičnu prijavu protiv Enesa Obralije, predsjednika Nezavisnog odbora Parlamenta BiH zbog javnog konkursa za direktore i zamjenike državnih policijskih agencija.
Kandidati su putem javnog konkursa mogli aplicirati za izbor čelnika državnih policijskih agencija, specifično za pozicije direktora i zamjenika direktora Granične policije BiH, direktora i dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Sredinom jula, Hofman je izjavio kako je Nezavisni odbor još ranije upozorio o onome što smatra da su neregularnosti konkursne procedure, ali kako mu nije odgovoreno, podnio je i zahtjev za izuzeće Nezavisnog odbora.

U krivičnoj prijavi navedeno je da je Obralija u svojstvu službene osobe "raspisao i javno objavio, nezakonito sproveo konkursnu proceduru, prekoračivši granice svog službenog ovlaštenja".

Hoffman je istakao kako je Obralija "nezakonite prijedloge" proslijedio ministru sigurnosti BiH iako je, kako tvrdi kandidat, raspolagao saznanjem da predloženi kandidati ne mogu obnašati funkciju četiri godine koliko traje mandat, budući da će morati otići u penziju.

Krivična prijava koju je Svevlad Hofmann uputio državnom Tužilaštvu
Krivična prijava koju je Svevlad Hofmann uputio državnom Tužilaštvu

U prijavi koja je dostavljena Tužilaštvu BiH 22. jula istaknuto je da je Obralija navodno "nezakonito pogodovao kandidatima koje je predložio za imenovanje na upražnjene pozicije, a na štetu onih kandidata koji mogu konzumirati cjelokupni mandate od četiri godine".

Nezavisni odbor državnog parlamenta je nakon sačinjavanja rang liste uspješnih kandidata, prema redovnoj proceduri listu poslao ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine koji prijedlog upućuje Vijeću ministara BiH.