O stanju na granici
4

Hoffmann brani direktora Granične policije: Izjave državnog zastupnika Dedića su neutemeljene

N. V.
Svevlad Hoffmann (Screenshot)
Svevlad Hoffmann (Screenshot)
Iz Granične policije BiH su negirali tačnost izjava, Šemsudina Dedića, zastupnika SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine o ovoj instituciji. Savjetnik direktora Galića Svevlad Hoffmann je rekao da su u pitanju "neutemeljene, tendenciozne i zlonamjerne ocjene".
Hoffmann kaže da je apsulutno netačna konstatacija Šemsudina Dedića da je direktor Granične policije BiH glede migrantske krize u Evropi "saopćio javnosti da nije ništa uradio te pokušava odgovornost prebaciti na neke fantomske krivce".

"Ovako plasirana Dedićeva notorna neistina ima za cilj da dezavuira javnost i da krivca za katastrofalno stanje u oblasti migrantske krize sa stvarno odgovornih jednostavno transferira na službenu osobu u ovom slučaju direktora Granične policije BiH koji je samo iznio dio istine o političkoj pozadini i generatorima problema koji sprečavaju Graničnu policiju Bosne i Hercegovine da se konstituira na način i u obujmu koji bi omogućio još učinkovitije izvršavanje zadaća ove policijske agencije, prije svega na poslovima zaštite državne granice", rekao je Hoffmann.

On je dalje ocijenio da je Dedić "očito osjetio opasnost za stvarne kreatore migrantske krize u Bosni i Hercegovini i u maniru ne tako talentovanog spin majstora je pokušao račun za dugogodišnje opstruiranje rada Granične policije BiH prebaciti na Zorana Galića".

Savjetniku direktora Galića je neshvatljivo da, kako navodi, neko ko sjedi u državnom parlamentu ne poznaje temeljne postulate funkcionisanja države.

"Da poznaje, bilo bi mu jasno da činjenica da su opravdani i potkrijepljeni zahtjevi za modernizacijom i dodatnim kapacitiranjem Granične policije BiH, koje je kreirao upravo direktor Galić sa svojim suradnicima i proslijedio Ministarstvu sigurnosti BiH još 2016 godine, stajali blokirani u ladicama tadašnjeg ministra sigurnosti, koji danas ima obraza da izjavljuje da dok je on bio ministar krize sa migrantima praktično nije ni bilo", riječi su Hoffmanna koji dodaje:

"Taj je 'zalutali' ministar imao, nažalost, snažno uporište u politici koju personificira Šemsudin Dedić. I tada, dakle, prije četiri godine jedan drugi Šemsudin je predloženi izmijenjeni i novelirani Pravilnik o unutarnjem ustroju, uz malu pomoć svojih 'prijatelja', srušio već u fazi njegove službene prezentacije ocjenjujući ga nepodobnim za nacionalne interese naroda iz koga dolazi".

Tek je na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen prijedlog Granične policije BiH za obukom dodatnih 300 policijskih službenika, i to, kaže Hoffmann "na jedvite jade".

Njegov zaključak je da su Dedićeve izjave plasirane radi dnevno-političkih razloga i da one takve neće niti mogu doprinijeti djelotvornom radu Granične policije Bosne i Hercegovine pa i sigurnosti Bosne i Hercegovine u cjelini.

"Samo će nas, da li hotimično ili ne, dovesti u još dublje podjele koje nikom nisu od interesa, a pogotovo onima kojima je stvarno stavljanje pod kontrolu migrantske krize stvarni, a ne deklarativni cilj", zaključio je Hoffmann.