Buran nastavak sjednice GV-a
0

Hodžić: Arijana Talović mi je davala lažne informacije

Piše: M. B.
Nakon sat i po pauze, vijećnici su nastavili konstituirajuću sjednicu izborom radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

No, na samom početku javio se vijećnik Kluba SDP BiH Hasan Hodžić koji je optužio predsjednicu Kluba vijećnika ove stranke u GV-u da mu je davala lažne informacije, te iznio primjedbe na članove komisija.

"Ja ovdje nisam SDP ja sam vijećnik iz grupe građana. Arijana Talović i ostala gospoda (op.a. iz Kluba vijećnika SDP BiH) su mene gurnuli u vatru i napravili sve kako njima paše. Ja sam obrazovan, radim čitav život i nisam budala. Za mene ove komisije ne važe jer nisu ustavne. Arijana Talović je prisustvovala Kolegiju i onda na klubu vijećnika SDP-a davala lažne informacija u vezi glasanja. Mojih pet komisija niko neće dobiti jer sam ih zaslužio po mandatu", rekao je Hodžić.

U toku je burna rasprava u kojoj je vijećnik Vedran Dodig optužio Kolegij da ga je lagao u vezi sa mandatom u komisijama.

"Ja neću da mi niko bilo šta poklanja ili daje niti da me stavljate u bilo koji blok. Ako ste dobro pogledali spiskove komisija mogli ste vidjeti da je bilo po pet upražnjenih mjesta-BOSS-a i Nezavisne lista za moj grad. Kada smo se vratili, ostalo je samo pet upražnjenih mjesta moje stranke. Zašto mene niko nije zvao da dam imena? Nezadovoljan sam komisijama, imenima i kvalitetom i nije mi pružena prilika da imenujem svoje komisije. Ovdje se radi o krivičnom djelu diskriminacije po osnovi političkog djelovanja i ukoliko ne riješite ovo tužilaštvo će imati posla", poručio je Dodig.

Po povrtaku s pauze vijećnici su dobili dokument s Radnim tijelima GV- i komisijama dopunjenim s imenima Nezavisne stranke moj grad koji je prihvaćen.

Za riječ se ponovo javio Hasan Hodžić koji je kazao da istupa iz Kluba vijećnika SDP BiH te da će nastupati nezavisno.

"Prijedlog koji ste dobili je prijedlog KO SDP BiH a ne Arijane Talović i niko neće biti zakinut za ono što mu pripada, ja sam samo šefica Kluba i ne mogu donositi takve odluke", replicirala je Arijana Talović na ranije iznesene Hodžićeve optužbe.

Nakon 20-minutne rasprave vijećnici su za 25 glasova ZA usvojili Radna tijela GV-a nakon čega je sjednica prekinuta. Kolegij GV-a je odlučio da prva radna sjednica bude održana u petak u 14 sati, a svečana sjednica naredene sedmice.