Priprema štrajka u FBiH
462

Hočko: Ako se nešto ne promijeni ostat ćemo bez zdravstva u potpunosti jer ovo neće izdržati

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sindikati ljekara iz svih kantona Federacije BiH pripremaju štrajkove upozorenja i druge aktivnosti zbog teške situacije u kojoj se zdravstvo nalazi već godinama. Prema riječima Izeta Hočka, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, ako se nešto ne promijeni ostat ćemo bez zdravstva u potpunosti.

Ljekari iz Unsko-sanskog kantona održat će sutra protestnu šetnju do nadležnog ministarstva u Bihaću gdje će simbolično skinuti bijele mantile kako bi na ovaj način pokazali šta se dešava u bh. zdravstvu.

Dešavanja u prethodnim danima, među kojima je i to kada je Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo reprezentativnosti sindikatu na nivou FBiH, Hočko je nazvao porazom za sve građane te smatra porukom vlasti u BiH šta misle o zdravlju svojih građana i onima koji brinu o njemu.

"Započelo je sa sudskim odlukama koje nemaju logike. Mi se srećemo svaki dan s apsurdima. Ono što je učinjeno ljekarima prethodnih dana sigurno će imati reperkusiju na sva naredna događanja. Već imamo proteste u USK, ali tu se neće završiti. Narednih dana se planiraju aktivnosti koje će se proširiti na cijelu Federaciju BiH, a ne samo na Kanton Sarajevo", rekao je Hočko za Klix.ba.

Istakao je da situacija nije ništa bolja ni u Kantonu Sarajevo jer je upravo u ovom kantonu, pored Tuzlanskog, sindikat ostao bez reprezentativnosti. Poručuje da se neće na tome završiti.

"Mi moramo pokazati u narednim danima šta su naše namjere, moramo se izboriti za svoj status. Druga stvar koja nama daje nadu jeste nova vlast u KS. Mislimo da ćemo postići neki dogovor i sarađivati", kazao je.

Do sada nisu imali razgovore s novim vlastima. Uputili su zahtjev, ali nisu dobili odgovor. I u ponedjeljak će ponovo uputiti zahtjev za razgovore.

"Nažalost, sada je došlo do potpune polarizacije, na jednoj strani smo mi, a na drugoj oni (vlasti, op.a.). Umjesto da dobro sarađujemo, dobijemo sve što treba da vi svi bili zadovoljni i da imamo kvalitetnije zdravstvo. Međutim, mi smo na dvije strane - oni koji misle da ne treba ništa dati i oni koji traže minimum. Ovdje ne govorim o materijalnom statusu ljekara i svih ostalih u zdravstvu. Mi smo suočeni sa situacijom da nemamo čime da radimo. Imamo staru opremu, neadekvatne objekte, nemamo reagense... Ne vjerujem da će ovo izdržati. Mislim da je došlo do kraj i da ovo zdravstvo ne može funkcionisati. Ako se nešto ne promijeni ostat ćemo bez zdravstva u potpunosti zbog odlaska ljekara i ostalih medicinskih radnika i zbog nebrige za one koji ostaju tu", poručio je Hočko.