Nadležni odgovorili
44

Hoće li zbog smanjene proizvodnje struje u Tuzli ispaštati građani koji koriste centralno grijanje

A. K.
Poizvodnja toplotne energije nastaje u Termoelektrani Tuzla (Foto: D. Z./Klix.ba)
Poizvodnja toplotne energije nastaje u Termoelektrani Tuzla (Foto: D. Z./Klix.ba)
Termoelektrana u Tuzli nalazi se u stanju u kojem je proizvodnja električne energije manja u odnosu na ranije godine, a shodno tome nametnulo se pitanje da li to i u kojoj mjeri utječe na smanjenje toplinske energije.

Na ovo pitanje Klix.ba je odgovor dobio od stručne osobe iz preduzeća Centralno grijanje, koje je 15. oktobra ove godine zvanično počelo sa sezonom grijanja.

Naime, kolektivni i individualni stambeni objekti koji se nalaze u sistemu daljinskog grijanja tople radijatore po komercijalnom osnovu zvanično imaju od 15. oktobra ove godine.

Međutim, građane brine smanjena proizvodnja električne energije u Termoelektrani Tuzla, u kontekstu utjecaja na toplinsku energiju koja upravo nastaje u tamošnjim postrojenjima.

Pomoćnik direktora za tehničke poslove u Centralnom grijanju Tuzla Adnan Karahmetović, na pitanje portala Klix.ba navodi da im se isporučuju zacrtane količine toplinske energije, koje se potom upućuju krajnjim potrošačima.

"Termoelektrana Tuzla je proizvođač električne i toplinske energije. Toplinska energija se proizvodi na uštrb smanjenja električne energije, a reguliranjem i oduzimanjem sa turbine pravi se toplinska energija jer je mnogo efikasniji blok ukoliko proizvodi toplinsku u odnosu na električnu energiju. Dakle, Termoelektrana Tuzla nam isporučuje zacrtane količine toplinske energije, znamo da imamo određene hidrauličke probleme u gradu i trenutno smo u fazi realizacije projekta rekonstrukcije magistralnog vrelovoda u prvoj fazi od ograde elektrane do Siporeksa", navodi Karahmetović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, polovinom prošle godine Klix.ba je otkrio da se Tuzlaci nalaze u velikom problemu, jer u to vrijeme nijedna dodatna zgrada nije mogla biti priključena na centralno grijanje.

Početkom ove godine nadležni su objelodanili da je sistem daljinskog grijanja prekapacitiran zbog čega su se okrenuli ka rješavanju ovog problema, rekonstrukcijom najstarijeg vrelovoda u dužini od pet kilometara.

"Projektna dokumentacija treba da bude završena do nove godine, nakon čega će se raditi revizija. Sve ostale korake treba definirati grad. Rekonstrukcija se odnosi na promjenu profila cijevi te načina polaganja. Mi sada do nekadašnje Livnice čelika imamo nadzemni vrelovod, a projektom ćemo ga pretvoriti u podzemi, s novim tehnologijama kojima ćemo napraviti značajne uštede toplinske energije u distribuciji", dodaje Karahmetović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Pored navedenog projekta, također se radi još jedan, a koji se odnosi na magistralni vod za Tuzlu i Lukavac te Živinice u perspektivi. Dugoročno to bi trebalo riješiti snabdijevanje toplinskom energijom za navedena tri grada od 30 godina, a Tuzla će biti u mogućnosti da cijelu teritoriju priključi u sistem daljinskog grijanja.

S druge strane, nakon 40 godina eksploatacije sistema daljinskog grijanja u Tuzli, nadležno lokalno preduzeće donijelo je odluku o promjeni tehničkih uslova, koji se između ostalog odnose na smanjenje cijena priključka individualnih objekata u sistem. O ovoj odluci se govorilo tokom sjednice Kolegija gradonačelnika Tuzle.

"Tim tehničkim uslovima će biti reducirana oprema potrebna na toplinskim podstanicama na vrelovodnoj mreži, čime ćemo napraviti značajne uštede ljudima koji se spajaju na sistem daljinskog grijanja. To se posebno odnosi na individualne stambene objekte i kupovinu toplinskih podstanica. Cijena će sigurno biti znatno niža u odnosu na trenutnu, a što se tiče vrelovodne mreže, snizili smo kriterije po temperaturi. Mislimo da ćemo povećati konkurentnost jer trenutno imamo najmanje tri ponuđača tolinskih podstanica i napravit ćemo sigurno mnogo bolje uslove za kupovinu i sniženje cijene istih", pojasnio je Karahmetović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Odluku o promjeni tehničkih uslova trebaju prihvatiti vijećnici u Gradskom vijeću Tuzle, a što će razmatrati na predstojećoj sjednici. Također, nadležni poručuju i da promjena u cijeni toplinske energije u aktuelnoj sezoni neće biti, samo će doći do promjena u načinu obračuna. To također treba potvrditi Gradsko vijeće Tuzle.