Spor zbog zemljišta
0

Hoće li vijećnici poslušati pravobranioca: Centar za srce do daljnjeg na čekanju?

E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Dugoočekivana izgradnja Centra za srce u Zenici uprkos provedenom javnom pozivu i okončanim procedurama još će neko vrijeme sačekati, a sve zbog pravnih posljedica koje bi Grad Zenica snosio ukoliko bi se potpisao Ugovor, mišljenje je to gradskog pravobranioca Zenice.

Izgradnja centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica izazvala je dosta pažnje u prošloj godini, a Gradsko vijeće Zenice je na kraju donijelo Odluku o raspisivanju javnog konkursa za dostavljanje ponuda za osnivanje prava građena radi izgradnje objekta i uspostave specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Nakon javnog poziva, ponudu su poslala dva pravna subjekta, Kantonalna bolnica Zenica i Centar za srce - KM iz Sarajeva.

Komisija za provođenje Javnog konkursa je odlučila da prihvati ponudu ponuđača Privatne zdravstvene ustanove Specijalna bolnica "Centar za srce - KM" iz Sarajeva, a izgradnja objekata sudeći po mišljenju gradskog pravobranioca još će neko vrijeme biti na čekanju, iako će Gradsko vijeće Zenice na narednoj sjednici razmatrati Odluku o prihvatanju ponude i sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja na gradskom građevinskom zemljištu.

Naime, pravo građenja se osniva na zemljištu Grada Zenice, površine 1.000 kvadratnih metara, a Centar za srce - KM u Zenici bi, po prijedlogu Ugovora trebao početi s radom u roku od 24 mjeseca nakon zaključenja Ugovora.

Međutim, sudeći po mišljenju gradskog pravobranioca Zlatka Osmanovića, mnogo je razloga zbog čega će centar za srce još sačekati gradnju u Zenici, a postavlja se i pitanje kakvu će riječ donijeti Gradsko vijeće Zenice na narednoj sjednici po ovoj Odluci o prihvatanju ponude i sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja.

Osmanović je u svom mišljenju dostavljenom vijećnicima Gradskog vijeća Zenice naveo da se u Ugovoru navodi da se pravo građenja osniva na "dijelu parcele označene ...., ukupne površine 1.000 kvadratnih metara" te da se pravo građenja ne može osnovati na idealnom dijelu parcele već da se opterećuje cijelo zemljište kao katastarska parcela koja je ukupne površine 11.583 kvadratna metra.

"Ovo u suštini znači da bi nosilac prava građenja mogao steći pravo vlasništva na svakom objektu izgrađenom na predmetnoj parceli, pa čak i ako vlasnik zemljišta gradi na vlastitom zemljištu, koje je opterećeno pravom građenja, za vrijeme dok traje pravo građenja. Pri tome ZK ured nije nadležan, niti može po službenoj dužnosti, izvršiti podjelu parcele na idealni dio gdje se planira gradnja objekta", navodi se u mišljenju uz rješenje da bi Grad morao cijepati parcelu da bi se osnovalo pravo građenja.

S obzirom na to da još uvijek traje spor Kantonalne bolnice Zenica i Grada Zenica oko vlasništva zemljišta, Osmanović je upozorio i da Grad Zenica, iako je upisani vlasnik nekretnine, nije u mogućnosti nosiocu prava građenja predati u posjed predmetnu nekretninu na način kako je ugovoreno jer Grad Zenica nije u faktičkom posjedu iste već Kantonalna bolnica Zenica čime bi se smatralo smetanje posjeda KBZ.

Upozorio je i da je zemljište predmet aktivnog sudskog postupka po žalbi Kantonalne bolnice Zenica na prvostepenu presudu kojom je odbijen zahtjev KBZ za priznanje prava vlasništva na istom.

"... mišljenja smo da je prije bilo kakvog pravnog raspolaganja ovim zemljištem nužno sačekati odluku Kantonalnog suda u Zenici koji preispituje ispravnost odluke Općinskog suda u Zenici te riješiti pitanje faktičkog posjednika predmetne nekretnine, odnosno JU KBZ Zenica, sve kako bi se izbjegle bilo kakve pravne posljedice po Grad Zenica. Ovo naročito imajući u vidu činjenicu da je pretpostavka za uvođenje lica u posjed neke nekretnine, da je ista slobodna od prava trećih lica, te činjenicu da bi sva prava i obaveze koje su ovim Ugovorom o pravu građenja predviđene u korist Grada Zenica mogle preći na JU Kantonalna bolnica Zenica u slučaju drugačije odluke suda po žalbi u predmetu utvrđenja prava vlasništva na zemljištu kompleksa bolnice Zenica", napisao je Osmanović.

Za očekivati je da ova tačka dnevnog reda bude povučena sa sjednice Gradskog vijeća Zenice kako bi Grad Zenica izbjegao sve pravne posljedice koje je naveo Osmanović, a samim tim bi se i prolongirala gradnja dugoočekivanog Centra za srce u Zenici, odnosno, ovisila bi od ažurnosti Kantonalnog suda Zenica o preispitivanju odluke Općinskog suda u Zenici o vlasništvu zemljišta.