Nova nagađanja
33

Hoće li SBiH ostati bez dva zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH?

A. Ku.
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH s predsjednikom SBiH (Foto: Facebook)
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH s predsjednikom SBiH (Foto: Facebook)
Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak rekao je da glas njegovog sina Arnela Isaka nije bi presudan za imenovanje nove Vlade FBiH jer su postojala još dva zastupnika koja su bila spremna podržati imenovanje ukoliko ne bude postojala potrebna većina.

Iako nije govorio o imenima Isak je prilikom gostovanja u Centralnom dnevniku Face televizije rekao da ti zastupnici još nisu napustili postojeće stranke, ali i da, za razliku od svojih kolega, nisu napustili salu prije glasanja te je najavio da bi i oni ubrzo trebali postati dio nove parlamentarne većine.

Uvidom u video spomenute sjednice utvrđeno je da su na sjednici do kraja ostali Edina Gabela i Safet Omerović iz Stranke za BiH zbog čega su postala sve glasnija nagađanja o njihovom napuštanju stranke na čijem je čelu Semir Efendić.

Edina Gabela, potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i zastupnica SBiH, rekla je u izjavi za Klix.ba da ona i njen kolega Omerović svoj politički angažman nastavljaju, kao i dosad, u Stranci za BiH te je odbacila bilo kakve insinuacije o napuštanju stranke.

"Moja obaveza, ali i obaveza svih zastupnika je da ostanemo do kraja na sjednici, i da se izjasnimo da li smo ‘za’, ‘protiv’ ili ‘suzdržani’ prilikom glasanja za neki prijedlog. Iz tog razloga smo kolega Omerović i ja ostali do kraja. Bili smo protiv imenovanja vlade i mislim da je to korektan i normalan odnos. Ne znam zašto je ljudima nenormalno, nešto što je propisano i normalno", kaže Gabela.

Na naše pitanje da li ona i Omerović razmatraju da svoje djelovanje nastave van Stranke za BiH odgovara da njih dvoje ostaju u stranci i da nema govora o napuštanju.

"Vrlo je zanimljivo da je fokus na samo nama dvoma. Kolega Raguž iz HRS-a je također bio do kraja sjednice, on je treći. Međutim, mi ostajemo da radimo u interesu građana koji su nas birali i u Klubu Stranke za BiH gdje nas ima četvoro, nastavljamo raditi i podržat ćemo svaki prijedlog Vlade FBiH koji je dobar i u interesu građana", zaključuje Gabela.