SBB "ispario"
24

Hoće li opstati građanski blok u Tuzli: Naša stranka ne želi sa SDA i PDA, DF nedorečen

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Građanski blok od pet stranaka u Tuzlanskom kantonu (TK), koji je formirao skupštinsku većinu, pao je prije nekoliko dana na ne tako teškom ispitu.

Od prvobitne priče u kojoj nije bilo mjesta za Stranku demokratske akcije (SDA) i Pokret demokratske akcije (PDA) sasvim je izvjesno da nema ništa, s obzirom na to da je Socijaldemokratska partija (SDP) spremna na razgovore s ove dvije stranke u vezi s formiranjem vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

Građanski blok koji je u TK okupljao SDP, SBB, DF, Našu stranku i Stranku za BiH više ne djeluje u punom sastavu. Okidač je bio SBB koji nije ispunio raniji dogovor vezan za podržavanje DF-ovog kandidata za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK Mahira Mešalića.

Svoju naprasnu promjenu iz SBB-a TK su opravdali instrukcijom iz vrha stranke, a ovakav potez značio je i raspad koalicije u ovom kantonu, koja je imala 19 ruku u Kantonalnoj skupštini.

SDP kao pobjednik u TK na minulim izborima našao se na mukama, s obzirom na to da mora birati novog partnera za sklapanje većine u Kantonalnoj skupštini. Za ovo postoje samo dvije opcije, odnosno ući u vlast sa SDA ili PDA.

Za pregovore s ove dvije stranke koje djeluju kao opozicija odlučilo se Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a TK koje je sinoć zasjedalo u proširenom sastavu u Tuzli.

Nakon ovakve SDP-ove odluke nametnulo se pitanje da li građanski blok zaista može opstati?

Iz Naše stranke i dalje su izričitog stava da ne žele u priču sa SDA i PDA, dok su iz DF-a po ovom pitanju bez konkretnog odgovora.

"Stav Regionalne organizacije Naše stranke u Tuzlanskom kantonu i dalje je da ne žele i da neće ići u bilo kakve pregovore s PDA i SDA vezano za formiranje vlasti", rekao je za Klix.ba generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk koji je naveo da je danas održana sjednica Predsjedništva Naše stranke na kojoj je donesen zaključak da ova stranka ni na jednom nivou neće učestvovati u izvršnoj vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Uk nam je rekao i da će sastanak Bh. bloka biti održan 29. januara ove godine gdje će se utvrditi tačno šta će se dešavati u Tuzlanskom, ali i svim ostalim kantonima te na nivou Federacije BiH.

S druge strane, da li će DF i dalje ostati dio građanskog bloka zasad nije poznato, s obzirom na to da iz ove stranke danas konketan odgovor nismo dobili.

"SDP je najveća politička partija i oni su pobjednička partija u TK. Svjedoci smo da su svi zaista učinili sve da ova priča s koalicijom 19 uspije. U situaciji kada je očigledno da zbog SBB-a takva vrsta koalicije ne može proći, jasno je da pobjednik izbora mora poduzeti neke druge korake. Mi čekamo zvanično očitovanje SDP-a da bismo se mogli odrediti prema tim procesima. Naš je čvrst stav da djelujemo zajednički kao Bh. blok koji mora ispregovarati sve te stvari. U cilju nam je očuvanje ovog bloka i zajednički nastup", rekao je za Klix.ba predsjednik DF-a TK Zlatan Begić.