BiH
231

Hoće li Okružni sud u Hagu utvrditi odgovornost Holandije za genocid u Srebrenici?

Piše: J. H.
Okružni sud u Den Hagu sutra će donijeti presudu u slučaju tužbe 8.000 Srebreničana protiv države Holandije. Srebrenička udruženja su tužila ovu državu jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine.

Mostarski advokat Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane, nalazi se u Holandiji zajedno sa svojim kolegama i srebreničkim majkama Munirom Subašić, Kadom Hotić i Zumrom Hadžiomerović.

"Mi smo umjereni optimisti. Vjerujemo da će presuda biti pozitivna, ako ne u cjelini barem djelimično. Smatramo da bi sud u tužiteljima mogao prepoznati tri kategorije, oni koji su bili unutar baze Potočari, oni koji su bili oko baze i muškarci koji su od pripadnika UN-a u centru grada usmjereni ka šumi", kaže Guzin za Klix.ba.

On dodaje da su sve tri navedene kategorije potpuno izjednačene i tako je tužba protiv Holandije i postavljena.

"Još uvijek nema konkretnih naznaka o sudbini odluke. Ona će sutra biti sigurno donesena i nadamo se da bi sud mogao u cijelosti u udovoljiti tužbenom zahtjevu", dodaje naš sagovornik.

Cilj postupka i tužbe je da se utvrdi odgovornost države Holandije u civilno-pravnom ili građanskom smislu za štetu koja je pričinjena preživjelima genocida u Srebrenici.

"Želimo da sud utvrdi da je Holandija odgovorna svojim radnjama i propustima za genocid koji se desio i da je samim tim obavezna da nadoknadi duševne boli preživjelima. U ovom postupku se neće određivati kolika bi ta kompenzacija ili naknada štete mogla biti. Ukoliko bi se utvrdila odgovornost Holandije, onda bi se u drugom postupku ili vansudskoj nagodbi utvrdila visina kompenzacije", kaže Guzin.

Posljednjih mjeseci, prema tvrdnjama tamošnjih advokata, javnost Holandije mišljenja je da je konačno došlo vrijeme da se država Holandija javno izvini i da prihvati svoju odgovornost.

Srebreničani su podnijeli tužbu Okružnim sudom u Hagu prije sedam godina protiv države Holandije, jer holandski bataljon u skolopu UN-a nije spriječio genocid u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih nacija. Čitanje presude zakazano je za 10:00 sati.