Borba za moć
182

Hoće li Mandić dobiti političku podršku i hrabrost da adekvatno odgovori KCUS-u?

D. Be.
Vjekoslav Mandić i Sebija Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Mandić i Sebija Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koalicioni su partneri već tri decenije. Često im se spočitava da jedni za druge rade potajno, a da su lideri Bakir Izetbegović i Dragan Čović u mnogo boljim odnosima nego što to nekada predstavljaju u javnosti.
Ipak, jedna stvar bi mogla zaista poremetiti njihove odnose, ukoliko ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić ovog vikenda dobije političku podršku stranačkog šefa Dragana Čovića u namjeri da adekvatno i oštro odgovori na pismo s naredbama koje mu je u petak stiglo sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a čija je prva potpisnica direktorica Sebija Izetbegović.

Često se spekulisalo u javnosti da je Upravni odbor KCUS-a satkan po željama direktorice Sebije Izetbegović, a upravo po odobrenju ministra Vjekoslava Mandića i da se jedno drugome nisu mnogo miješali u rad, naprotiv. Radili su baš kao pravi koalicijski partneri.

No, pismo s KCUS-a u petak znači novi momenat u tim odnosima i svojevrsno pozicioniranje u njihovoj igri moći, ali istovremeno i eklatantno nepoštivanje nadređenih institucija, nepoštivanje zakona i odbijanje izvršenja.

Da li će ministar Mandić, kojeg građani veoma rijetko imaju priliku vidjeti i čuti u javnosti iako je nezapamćena zdravstvena kriza u zemlji i svijetu, imati hrabrosti i odobrenje da to učini, znat će se sutra ili prekosutra.

Mandić je KCUS-u za ponedjeljak najavio federalnu inspekciju i zatražio očitovanje Upravnog odbora, a Izetbegović je promptno, svima redom u hijerarhiji od vrha do dna, poslala naredbe i upute kako zapravo treba postupati u borbi protiv koronavirusa. Time se KCUS postavio i iznad Vlade FBiH i Vlade KS, te federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva.

Nakon toga, šokirani sadržajem pisma, zasjedali su i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić (SBB) i njegov privremeni zamjenik na toj poziciji Anis Krivić (SBB), a sve je rezultiralo novim pismom koje se može protumačiti i kao apel za pomoć.

Pisao je Krivić ministru Mandiću i od njega zatražio zaštitu i zaustavljanje vaninstitucionalnog djelovanja Kriznog štaba KCUS-a, pravdajući da su te aktivnosti u suprotnosti sa zaključcima Federalnog kriznog štaba.

Za kraj dodajmo da će jučerašnje imenovanje Jasne Agić za v.d. ministricu zdravstva biti svakako interesantno u narednim danima, s obzirom da je ona dio Saveza za bolju budućnost (SBB), baš kao i kantonalni premijer Mario Nenadić. Da li će SBB i HDZ biti dodatni uteg na leđima SDA uoči izbora i u vrijeme nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize ili će se ipak pronaći kompromisno rješenje - građani će znati veoma brzo.