Nacionalno blago BiH u vakuumu
101

Hoće li javnost reagovati na zatvaranje Zemaljskog muzeja

Piše: N. Jamaković
Zemaljski muzej u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Zemaljski muzej u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Zemaljski muzej u Sarajevu će 4. oktobra zatvoriti vrata za javnost nakon što njegovi uposlenici nisu primili 13 plaća. Riječ je o muzeju u kojem se čuva nacionalno blago svih naroda BiH.

Marica Filipović, zamjenica direktora Muzeja, za portal Klix.ba ističe kako je suština problema u tome što Muzej nema riješen status, odnosno što ima osnivača, državu BiH, ali niko nije preuzeo osnivačka prava.

"Niko nije osporio da je država BiH naš osnivač, što datira od prije rata. Međutim, u isto vrijeme niko nije ni preuzeo tu ulogu nakon rata, tako da smo mi ostavljeni u nekom vakuumu. Do kraja 2010. mi smo finansirani novcem Ministarstva civilnih poslova BiH, a onda u 2011. nije bila formirana vlast, dok je u 2012. promijenjen konkurs Ministarstva, tako da se mi više nismo mogli prijaviti za finansiranje osnovne djelatnosti, već samo za finansiranje projekata, čime možemo pokriti maksimalno 20 posto samo naših plaća", pojašnjava naša sagovornica trenutnu situaciju sa kojom su suočeni radnici Muzeja.

Ističe kako je zatvaranje vrata za javnost protestni čin te kako očekuju da se javnost barem uzburka nakon ovoga. "Mi čuvamo nacionalno blago svih naroda BiH. Nakon 4. oktobra mi ćemo imati dežure i čuvati i dalje to nacionalno blago, međutim, nećemo pružati nikakve usluge. Svjesni smo da je ova godina izgubljena i ne očekujemo nikakav čarobni štapić, ali sa punim pravom očekujemo da se već sada počne razmišljati o narednoj godini, kako bi ovaj problem bio riješen na odgovarajući način", kaže Filipović.

Napominje kako je u Muzeju uposleno 65 radnika te da im na godišnjem nivou za normalno funkcionisanje treba oko milion KM. "To je iznos koji je dovoljan bez grijanja. Samo grijanje košta oko 300.000 KM godišnje, te smo dosad bili priključeni na grijanje zajedno sa Parlamentom BiH. Međutim, već ove zime ne znamo kako će biti riješeno to pitanje", dodala je Filipović.

Na kraju je navela i kako su prihodi od ulaznica simbolični te je dodala da je Muzej ranije znao realizovati i određene projekte, ali da time nisu, ni po zakonu, mogli biti finansirani penziono i zdravstveno osiguranje uposlenika.