Izostala podrška na svim nivoima
4

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH zatvara vrata?

FENA
Situacija u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH nije ništa bolja nego u Zemaljskom muzeju BiH, a razlozi za to stanje su već poznati. Zaista razmišljamo da se priključimo Zemaljskom muzeju BiH u zatvaranju i ove ustanove, istaknula je danas za Agenciju Fena zamjenica direktorice ovog muzeja Aida Ključić.

Ona navodi da je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prošlu godinu završio s gubitkom zbog nedostatka sufinansiranja iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH, dok je u ovu ušao s velikim dugovanjima. Riječ je o dugu prema Općini Stari Grad za zakup prostorija, kao i za ostale komunilije.

Također, uposlenici Muzeja zadnju su plaću primili u oktobru 2011. godine.

"Izostala je podrška na svim nivoima, iako smo obavještavali i kantonalno i federalno ministarstvo kulture te Ministarstvo civilnih poslova BiH. Zimu ne možemo dočekati u ovakvim uslovima, jer grijanja nećemo imati. Račune za grijanje nismo izmirili ni za prošlu godinu. Situacija je zaista alarmantna", naglašava Ključić.

Ističe da u ovoj instituciji ne vjeruju u najave MCP-a BiH da bi problem sedam institucija kulture mogao biti riješen do kraja godine. Ističe da je i prije bilo pokušaja da se nešto konkretno uradi, uz niz neispunjenih obećanja.

"Sve dok ne dobijemo papir s potvrdom ko su osnivači ovih institucija, zaista ne mogu više biti optimist. Sav se optimizam do sada potrošio. Najžalosnije je što mi zaista vrijedno čuvamo svu kulturnu baštinu BiH, kao što smo to činili i u ratu dolazeći svaki dan na posao. Nadležni će na vrijeme biti obaviješteni o našem eventualnom zatvaranju i nadamo se da će reagovati na pravi način", istakla je ona.