Strožija pravila
17

Hoće li EU pokleknuti pred Francuskom? Brisel objavljuje novi prijedlog za Zapadni Balkan

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Briselu će danas biti predstavljena nova metodologija proširenja Evropske unije. Kako je ranije najavljeno, ova strategija će dati ovlasti članicama EU da zaustave proces primanja u uniju ili da čak natjeraju zemlje da ispočetka započnu razgovore u pojedinim političkim područjima.

Promjene bi trebale omogućiti državama članicama veće pravo glasa, kako bi se smekšala Francuska koja je uložila veto na proširenje bloka na zemlje s Balkana.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron zaustavio je u oktobru proces pristupanja Albanije i Sjeverne Makedonije, ali i Srbije, BiH, Kosova i Crne Gore.

Među novinama su, između ostalog, objedinjavanje više pregovaračkih poglavlja u tzv. klastere, kako bi politički fokus zemalja kandidata bio usmjeren na ključne sektore, ali i sankcije u slučaju neprovođenja potrebnih reformi i ispunjavanja uslova.

Evropska komisija svojim prijedlogom naglašava da u pristupnom procesu uslovi moraju biti jasni od samog početka i najavljuje njihovo definisanje kroz godišnje izvještaje za zemlje kandidate.

Evropska komisija u svom dokumentu također ocjenjuje da je ključni cilj angažovanja EU na Zapadnom Balkanu da zemlje pripremi za ispunjavanje svega što je potrebno za članstvo, što uključuje podršku demokratiji, vladavini prava i ekonomskim reformama, kao i usaglašavanje s osnovnim evropskim vrijednostima.

Evropska komisija se, tvrde briselski eksperti, nada da će uvjeriti Francusku da povuče svoje prigovore do samita EU za Balkan koji se u maju održava u Zagrebu.