Mandat za mandatom
46

Hoće li Čovićev zet ostati direktor BHANSA-e do kada poželi?

D. Be.
Davorin Primorac (Foto: FENA)
Davorin Primorac (Foto: FENA)
Direktor BHANSA-e Davorin Primorac, inače zet šefa HDZ-a Dragana Čovića, mogao bi još dugo ostati direktor ove agencije s obzirom na predložene izmjena Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona za pružanje usluga o zračnoj plovidbi BIH se trebao naći na dnevnom redu Vijeća ministara 28. decembra 2023. godine, ali je tačka povučena iz određenih razloga. Predlagač je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.
Povučena tačka s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH
Povučena tačka s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH

Među predloženim izmjenama Zakona je i dio koji govori o propisanoj mogućnosti da se ista osoba može ponovo imenovati za člana Vijeća Agencije po isteku mandata.

"Osnov za ograničenje broja ponovnih imenovanja članova Vijeća nije sadržan ni u jednom zakonu ili drugom propisu Bosne i Hercegovine. Navedena izmjena je izvršena slijedeći praksu evropskih država i praksu država u okruženju", navode predlagači izmjena.

Članovi Vijeća Agencije imenuju se na mandat od četiri godine, a u izmjenama se navodi da se ista osoba može ponovo imenovati za člana Vijeća Agencije

Dalje se navodi, prema primjerima iz susjedstva, da ista osoba može biti ponovo imenovana za direktora ili zamjenika direktora po isteku mandata. Nigdje se ne spominje broj mandata što znači neograničeno vrijeme na funkciji.

Mandat članova Uprave traje pet godina, a prema Nacrtu izmjena ista osoba može se ponovo imenovati za člana Uprave.

Davorin Primorac je prije osam godina imenovan na petogodišnji mandat.

Prema pisanju lokalnih hercegovačkih medija, Primorac je prošle godine krenuo i u privatni biznis sa solarima.

Podsjetit ćemo da je BHANSA 2019. godine čak 300.000 KM potrošila na proslavu koju je organizovala u Mostaru povodom preuzimanja kontrole nad bh. nebom, a samo godinu kasnije zbog finansijskih teškoća u kojima se našla, radnicima je smanjila plaće za 50 posto i tražila reprogramiranje kredita kako bi izašla iz krize.