Lista je duga
283

Hoće li Britaniju u sankcijama pratiti Njemačka, Nizozemska i druge države EU

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Britanske sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović nastavak su američkih sankcija s početka godine, a izvjesno i uvod u pojedinačne sankcije zemalja Evropske unije prema političkom vrhu entiteta Republika Srpska.
Razlika između američkog i britanskog obrazloženja nakon uvođenja sankcija Dodiku i Cvijanović je u tome što su Britanci člana Predsjedništva iz RS-a direktno optužili kao Putinovog čovjeka.

Evropska unija nema konsenzus da uvede jedinstvene sankcije onima koji podrivaju Ustav i državu BiH, ali je izvjesno da će brojne članice pojedinačno uvoditi sankcije Dodiku i njegovim najbližim saradnicima.

I Velika Britanija je pozvala evropske zemlje da sada slijede njen potez. A prva država koja bi trebala slijediti Britance u sankcijama Dodiku je Njemačka, a potom i Nizozemska, Luksemburg, Belgija, ali i druge zemlje. Također, sankcijama bi se mogle pridružiti i baltičke zemlje.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je ranije izjavljivala, a jučer dodatno potvrdila da će ta država u svemu pratiti SAD.

"Napori za otcjepljenje su neprihvatljivi, a ti zahtjevi to znače i ja sam ovdje lobirala da se uvedu sankcije postojećem režimu i protiv gospodina Dodika", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU u Briselu sredinom decembra.

Skoro identične poruke dolaze i iz Nizozemske. A uvođenje sankcija pojedinih zemalja iz Evrope, posebno u kontekstu pojedinih kompanija, moglo bi biti veliki udarac Dodiku i saradnicima. To se naročito odnosi na sankcije Austrije ili Njemačke.

Dodik je nakon američkih sankcija kazao da ga ne brinu jer ne putuje u tu zemlju niti tamo posluje, niti ima imovinu. Isto je sada rekao za britanske sankcije. Međutim, pitanje je koliko će takva priča držati vodu ukoliko sankcije Dodiku uvedu i brojne zemlje EU. Sankcije utječu na imidž ne samo sankcionisnaih već i entiteta, što se odražava i na investicije.

Ukoliko Njemačka, Nizozemska, Luksemburg, Belgija, Češka, Španija, Austrija, Italija i druge države budu slijedile Britance, Dodik će vjerovatno biti još nervozniji jer se sankcije ne odnose samo na putovanja i pitanje lične imovine. Sankcije znače da širok spektar izolovanosti, a prije svega u ekonomskom smislu.