Agonija na jezeru Modrac
14

Hoće li biti ugroženo vodosnabdijevanje Tuzle?

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Od formiranja hidroakumulacije Modrac nikada nije ubilježeno da je jezero ostalo bez dvije trećine zapremine vode. Mještani sela koja gravitiraju Modracu ne sjećaju se kada se voda od obale povukla za oko 300 metara.

I dok je jezero Modrac ugroženo kao nikad prije, prema tvrdnjama mještana, nadležne institucije ne poduzimaju ništa kako bi se spasilo što se spasiti može. Stanovnici sela u blizini brane na jezeru Modrac kažu kako od smrada ne mogu živjeti, dok neformalna grupa građana iz Tuzle za novonastalu situaciju krivi Elektroprivredu BiH.

Naime, Elektroprivreda BiH je, kako tvrde, nekontrolisano ispuštala vodu u svrhu hidrocentrale tako da je jezero površine 17 kvadratnih kilometara bukvalno prepolovljeno. “Betonske stope od žičare kojom se prevozi krečnjak nikada nisu bile izvan vode. Pogledajte sada i vidjet ćete dva metra betona”, govore nam mještani Prokosovića.

Iz Centra za ekologiju i energiju upozoravaju kako na isušene dijelove jezera padaju tone i tone ugljene prašine te da je zbog toga ugrožen biljni i životinjski svijet. Stručnjaci navode da će, ako ovakvo stanje potraje, u pitanje doći vodosnabdjevanje Tuzle, Lukavca i Živinica, jer je vode sve manje i u blizini fabrike u naselju Cerik.