Federalni parlament
37

Hoće li biti deblokiran rad komisija: Predstavnički dom podržao zaključak

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojili s Informaciju o nefunkcionisanju parlamentarnih radnih tijela. Zaključak je podržao 51 zastupnik, dok je 31 bio protiv. Suzdržanih nije bilo.

Do ovog zaključka je došlo na inicijativu SDP-a, Naroda i pravde, Naše stranke, HDZ-a, HDZ 1990 i PDA.

Kako je predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Belmin Zukan kazao cilj je deblokirati rad radnih tijela, tj. komisija koje već duže vrijeme ne mogu donositi odluke zbog nedolaska članova komisija na sastanke.

U zaključku se navodi:

"Ukoliko radno tijelo nije popunjeno, odnosno u slučaju kad mjesto predsjednika, zamjenika predsjednika i člana radnog tijela ostane upražnjeno, zbog prestanka mandata a prije isteka vremena na koje je izabran, radno tijelo može da radi ako sjednici prisustvuje većina članova radnog tijela čiji mandat nije prestao ili nisu razriješeni (osobe iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika), a odlučuje većinom glasova prisutnih članova čiji mandat nije prestao ili nisu razriješeni (osobe iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika).

Dodaje se da se Zaključak primjenjuje samo u slučaju kada je mjesto predsjednika, zamjenika predsjednika i člana radnog tijela ostalo upražnjeno zbog prestanka mandata zbog prestanka mandata prije isteka vemena na koje je izabran ili razriješen član (osobe iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika).

Nakon što je zaključena prva tačka dnevnog reda, uslijedila je jednosatna pauza te će sjednica biti nastavljena u 21 sat i 30 minuta.