Još nema zvaničnog stava
0

Hoće li 1. korpus Armije RBiH dobiti ulicu u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Zgrada Vlade Kantona Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Zgrada Vlade Kantona Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je prošle sedmice održana javna rasprava o inicijativi za promjenu naziva ulice Koševo u ulicu 1. korpusa Armije RBiH.
Poziv na javnu raspravu o promjeni imena ulice Koševo
Poziv na javnu raspravu o promjeni imena ulice Koševo
No, ovakva, konkretna, inicijativa još nije zvanično dostavljena nadležnoj Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo, što nam je potvrdio njen predsjednik Hadžem Hajdarević.

On je za Sarajevo-x.com potvrdio da već duže vrijeme postoji inicijativa da jedna od ulica u užem centru Sarajeva dobije ime 1. korpusa ARBiH. Međutim, dodao je kako Komisija još nije zauzela zvaničan stav koja bi to ulica trebala biti.

"U svakom slučaju bi bilo dobro da to bude jedna od ulica koja je blizu nekadašnjeg komandnog mjesta 1. korpusa u ulici Danijela Ozme i koja je frekventna. Ulica Koševo bi po tome odgovarala, ali ja ne želim prejudicirati i davati neke ishitrene izjave prije odluke koja treba uslijediti nakon dobre analize", rekao je Hajdarević ističući kako je 1. korpus ARBiH svakako zaslužio počast zbog itekakvih zasluga u odbrani Sarajeva i BiH.

Bivši predsjednik ove komisije Miro Lazović također nam je potvrdio da inicijativa postoji već neko vrijeme, ali i istakao kako on nije za to da se ulici Koševo mijenja ime. "Moje je mišljenje da naziv ulice Koševo asocira na određenu tradiciju i da to ne treba mijenjati. To može biti neka druga ulica ili trg, jer svakako nigdje nije precizirano da to treba biti baš ulica Koševo", rekao je Lazović.