Žele NATO, al prvo vlast
39

HNS vlast čeka sa strane i optužuje bošnjačke političare da guraju državu na rub krize

S. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon današnjeg otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti razmatrano imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, oglasili su se iz Hrvatskog narodno sabora (HNS), optužujući bošnjačke političare da uzrokuju krizu.

Iz HNS-a u kojem glavnu riječ vodi HDZ smatraju da odlaganje imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara sistemski ugrožava provođenje Sporazuma lidera izbornih pobjednika o načelima uspostave vlasti i, kako tvrde "pokazuje neodgovornost bošnjačke politike koja svjesno gura državu na rub institucionalne i političke krize".

"Nepoštivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti jasno je ignoriranje biračke volje i zabrinjavajuće rušenje demokratskih načela, koje je protivno nastojanjima za stabilizaciju i razvoj Bosne i Hercegovine", navode iz HNS-a.

Dodaju da blokada napretka političkim ucjenama ugrožava provedbu dogovora koji je zadobio široku podršku međunarodne zajednice i rezultirao vjerodostojnom perspektivom integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez.

"Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine neće posustati u zalaganjima za potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s ostalim konstitutivnim narodima BiH, niti će se umoriti od odlučnog djelovanja u pravcu međunarodnih integracija i implementacije reformi koje su u interesu naše domovine. Politički predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pozivaju na dijalog i dogovor u provođenju Sporazuma kako bi se eliminirale daljnje opstrukcije koje nanose štetu ugledu, funkcioniranju te žiteljima Bosne i Hercegovine", navodi se u reakciji HNS-a.

Stranke okupljene u HNS-u sada otvoreno za krizu prozivaju bošnjačke političke predstavnike, iako naglašavaju da su za NATO put. Taj NATO put, koji znači usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne prihvata SNSD, kao ni druge stranke iz RS-a.

U raskoraku nepoštivanja državnih zakona, poput Zakona o odbrani, Odluke Predsjedništva BiH o NATO putu 2009. godine, ali i Zakona o Vijeću ministara, što podrazumijeva usvajanje i slanje ANP-a, a što SNSD na startu odbija ispoštovati, HNS se odlučio da krivce traži u onima koji kao preduslov formiranju vlasti postavljaju nastavak euroatlanskih integracija.