Odgovor SDP-u
426

HNS: Ukidanjem FBiH riješili bismo sva neriješena pitanja i spasili Bosnu i Hercegovinu

B. R.
HNS-u neprihvatljivo ukidanje kantona (Foto: R. D./Klix.ba)
HNS-u neprihvatljivo ukidanje kantona (Foto: R. D./Klix.ba)
Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) su poručili da bi "ukidanjem FBiH riješili sva neriješena politička pitanja i spasili Bosnu i Hercegovinu", reagujući tako na prijedlog SDP-a da se ukinu kantonalne vlade i pravno-politički preustroji ovaj entitet.
Riječ je o prijedlogu SDP-a čiji su zvaničnici Nermin Nikšić i Jasmin Imamović pojedinačno razgovarali na ovu temu sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Ovaj prijedlog racionalizacije Federacije BiH, kako kažu iz SDP-a, za cilj ima smanjenje administracije u strukturi vlasti FBiH, reduciranje javne potrošnje, jačanje efikasnosti institucija vlasti, te eliminisanje postojeće neravnopravnosti građana i naroda kroz izmjene Ustava FBiH.

Nakon sastanka sa Čovićem o ovoj temi, Nikšić je o istom razgovarao i sa Bakirom Izetbegovićem, Halidom Genjcom i Edinom Ramićem, prilikom čega su dogovorili i formiranje stručnih timova zaduženih za izradu finalnog prijedloga.

Za HNS ovaj prijedlog predstavlja, kako su naveli, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sadržaj malicioznih tema koje su javno saopćili nakon održanog sastanka je ono u čemu su kao neskriveni rušitelji svega proisteklog iz Dejtonskog mirovnog sporazuma dobri i nažalost poprilično 'konstruktivni' pa je tako bilo i ovaj put. Za početak, drago nam je da su detektirali da politički problemi neminovno postoje, ali kao i svaki put, meritum problema je usmjeren na pogrešnu adresu. Tako su promotori unitarističkih i rušilačkih snaga detektirali kantone kao ključ problema te se složili oko nužnosti njihova ukidanja", ocijenili su.

Smatraju da je problem u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ne u kantonima.

"Prije svega, bitno je istaknuti i opet ponoviti, kako je ključ svih problema zaista na prostoru FBiH, ali to nisu kantoni, nego upravo FBiH. Unutar kantona ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i napredovanju u najširem smislu. Ako bismo razgovarali o ukidanju federalnih jedinica i zaista nazivali otvorene političke probleme pravim imenom - to ime bi bila Federacija Bosne i Hercegovine o čijem se ukidanju jedino može razgovarati s obzirom na akumulaciju svih otvorenih političkih pitanja koji su upravo u FBiH smješteni. Ukida FBiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali", zaključili su.

Kako su saopćili iz HNS-a, Federacija svoj legitimitet vuče upravo iz kantona i bez njih formalno pravno, ali i ekonomski ne bi mogla postojati. FBiH je u, kako su istakli, posljednjih deset i više godina sve kantone, osim Sarajevskog, oštetila za stotine miliona putem diskriminirajućih kvota raspodjele PDV-a.