Zbog Doma naroda FBiH
132

HNS oštro odgovorio SDA: Saradnja sa vama je nemoguća dok vaše rukovodstvo sarađuje sa Iranom

S. Š. U.
HNS odgovorio SDA na tvrdnje o izboru novog rukovodstva Doma naroda FBiH (Foto: R. D./Klix.ba)
HNS odgovorio SDA na tvrdnje o izboru novog rukovodstva Doma naroda FBiH (Foto: R. D./Klix.ba)
Udruženje Hrvatski narodni sabor, koje za sebe tvrdi da je "krovna organizacija hrvatskog konstitutivnog naroda", odbacilo je tvrdnje SDA povodom imenovanja rukovodstva Doma naroda FBiH.
HNS tvrdnju da su "Klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa delegatima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali u rukovodstvo Doma naroda FBiH osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba", odbacuje kao manipulativnu.

"SDA već više od dva desetljeća promovira puzajuće ukidanje temeljnih ustavnih načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda na štetu Hrvata u Federaciji i BiH. Njihovo pozivanje na legitimno predstavljanje je licemjerno i gnjusno", istakli su.

HNS želi podsjetiti da su delegate u Dom naroda Federacije BiH okupljene oko Osmorke i SDA izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati.

"S druge strane, Hrvatima u BiH pripadnici drugih naroda već desetljećima biraju predstavnike, čime se krši Dejtonski sporazum. Najeklatantniji primjer je izbor po četvrti put nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH s kojim SDA godinama tijesno sarađuje", mišljenja su.

Smatraju kako SDA šest godina sistematski "bojkotuje dogovor sa legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima" u vezi provedbe odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić".

"SDA godinama potpisuje sporazume kojih se kasnije ne pridržava. Pred očima cijeloga svijeta bojkotovala je provedbu Mostarskoga sporazuma od 2020. godine o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda", naglasili su iz HNS-a.

Smatraju i da je "vodeći akter" ukidanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

"U više je navrata javno istaknuo kako s hrvatskim liderima i međunarodnom zajednicom nije pregovarao u dobroj vjeri, nego se 'vrtio u krug i našao načina da vrijeme prođe'. Time nisu oštećeni samo konstitutivni narodi, već i drugi građani koji više od jedno desetljeće čekaju na implementaciju presuda Evropskoga suda za ljudska prava", naglasili su.

Poručili su da se SDA odlučila ponašati kao izvor nestabilnosti između Bošnjaka i Hrvata sistematskim odbacivanjem koncepta "legitimnosti".

"Saradnja HNS-a BiH sa SDA na državnom i entitetskom nivou je između ostaloga nemoguća sve dok je na njenom čelu vodstvo koje promovira politike suprotne od onih Evropske unije, uključujući sve tješnju vanjskopolitičku saradnju s režimom u Iranu i drugim neevropskim akterima koji sustavno krše ljudska prava i promoviraju nestabilnost", dio je oštre kritike HNS-a upućene SDA.