"Elementi genocida"
30

HNS o zločinima nad Hrvatima, tvrde da je za masakr u Grabovici znao "bošnjački politički vrh"

B. H.
Foto: HNS
Foto: HNS
U Mostaru je održana treća sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, a glavna tema sjednice je bila rasprava o neprocesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima u BiH.

Uvodno izlaganje imali su Mladen Begić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO i ravnatelj Zaklade za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO-a.

Iz HNS navode da je povod za razmatranje ove problematike je činjenica kako se ovih dana navršava 30. godina od "velikih zločina koje je Armija BiH počinila nad civilima, Hrvatima, u Bosni i Hercegovini".

"Zločin u Grabovici nije nastao kao incident na prvoj crti bojišta, nego je očito riječ o zločinu počinjenom duboko unutar teritorija pod kontrolom Armije BiH. To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke ARBiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida. Iz svih dokumenata vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni zapovjednici ARBiH, kao i bošnjački politički vrh", piše u saopćenju HNS-a.

Navode kako Haški tribunal nije pokazivao nikakav interes za zločine Armije RBiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu jer im to, prema stavu Tužilaštva, nije bio prioritet.

"Glavno vijeće HNS BiH inzistira na dosljednom procesuiranju svih zločina počinjenih tijekom rata u BiH i traži da se nadležna pravosudna tijela, nakon 30 godina, konačno pozabave zločinima počinjenim nad Hrvatima Grabovice, Uzdola, Viteza, Trusine, Travnika, Zenice, Novog Travnika, Kaknja, Kiseljaka, Žepča, Bugojna, Dusine, Doljana, itd", dodaje se u saopćenju HNS-a.