SDP BiH
0

"HNS je kongres ujedinjenja dva HDZ-a"

FENA
Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija
Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija
Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj je, pored ostalog, razmatrana i aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo SDP-a je ocijenilo da je tzv. Sabor koji je održan u Mostaru zapravo bio isključivo stranački skup i svojevrstan kongres ujedinjenja dva HDZ-a. Sada je i više nego očigledno da se nije radilo o, kako je organizator najavljivao, svehrvatskom saboru s obzirom da su na njega pozvani bili samo dužnosnici HDZ-a sa svih nivoa vlasti, ali ne i predstavnici hrvatskog naroda koji nisu članovi ove dvije političke partije.

S druge strane, zaključci Narodne skupštine RS-a koji pozivaju na referendum predstavljaju novi pokušaj rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Radi se samo o još jednom pokušaju vlasti u RS da prodube krizu u BiH kako bi skrenuli pažnju sa katastrofalne ekonomskih i socijalnih prilika u ovom bh. entitetu.

"Svaki nelegalni napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH mora biti spriječen i sankcioniran od strane predstavnika međunarodne zajednice i institucija države BiH", stav je Predsjedništva SDPBiH.

Predsjedništvo SDP-a ponovo naglašava da je SDP spreman odmah da formira reformsku Vladu na nivou Bosne i Hercegovine i poziva sve stranke da se okupe oko konkretnog programa i podjele odgovornosti. Nova vlast u Bosni i Hercegovini, između ostalog, mora provesti ustavne reforme koje će morati institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.