Maksimalistički zahtjevi
75

HNS ignoriše činjenicu da je Čović uslovio EU put BiH i za to okrivljuje druge

N. V.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor u BiH se oglasio povodom zadataka koje domaći akteri moraju uraditi na EU putu, pri tom bezobrazno prebacuju lopticu na drugu stranu kada je riječ o tome šta otežava usaglašavanje zakonskih rješenja koja moramo usvojiti da bi otvorili pregovore.

HNS BiH najoštrije osuđuje, kako kažu, "nerealne, maksimalističke zahtjeve svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usuglašavanje nacrta zakonskih rješenja". U svojoj osudi potpuno ignorišu činjenicu da je upravo njihov predsjednik Dragan Čović taj koji je postavio maksimalističke zahtjeve.

Oni još navode da nerealni zahtjevi, aludirajući, pored zahtjeva Milorada Dodika, i na izmjene Ustava BiH, koje ni nisu dio prioriteta EU za otvaranje pregovora, kao ni Izborni zakon BiH - "imaju za posljedicu da još uvijek nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom".

Nejasno je kako su došli do zaključka da zahtjevi za promjenom Ustava BiH sabotiraju EU put ako se uzme u obzir da to nije reforma koja je bilo kome u planu u ovom trenutku, nego su je upravo iz HNS-a i HDZ-a "stavili na sto" maksimalistički zahtijevajući izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Oni su još jednom iskazali opredjeljenje za EU put BiH, koji inače u praksi ne pokazuju. Njihovo deklarativno zalaganje najbolje dokazuje činjenica da se politički lideri ne mogu dogovoriti da usvoje potrebne 3 + 1 zahtjeve Evropske komisije zbog Čovićevih i Dodikovih uslovljavanja.

"Put ka Evropskoj uniji nema alternativu i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna. HNS BiH pozdravlja kontstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredijeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čijih resursa je učinjeno najviše na putu ka Evropskoj uniji", kazali su.

U nastavku je HNS pozvao sve političke aktere koji odlučuju da se fokusiraju na tri stvari - usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH i još dva zakona koje bi zaista trebali usvojiti, a to je Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sudovima.

  1. Pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Svjesni smo da u ovom trenutku nije moguće provesti presude Evropskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno. HNS je opredijeljen za provedbu svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju. Opredijeljeni smo za promjenu Izbornog zakona kojim će se osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine", obrazložili su svoj prvi zahtjev.

  1. Pod hitno usvojiti Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna neovisnost drugostupanjskog suda, kao i usklađivanje nadležnosti suda u skladu sa međunarodnim standardima.

"Sjedište drugostupanjskog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog ne usvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje evropskog puta Bosne i Hercegovine", istaknuli su.

  1. Pod hitno usvojiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, u skladu sa opće prihvaćenim međunarodnim standardima.

Druga i treća tačka, koju su artikulisali iz HNS-a, je nešto o čemu bi se složila i međunarodna zajednica u BiH, međutim njihova prva tačka, koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH, je već naišla na "rampu" SAD-a. Oni su jasno upozorili Čovića da izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu Predsjedništva BiH ne mogu biti napravljene bez izmjena Ustava BiH, dok je EU još jasnije artikulisala šta su njihovi zahtjevi za zeleno svjetlo u otvaranju pregovora i da među tim zahtjevima nije Čovićev Izborni zakon.