Raspodjela novca
35

HNS će tražiti dvokomponentno uređenje Ministarstva boraca i invalida FBiH

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora tražit će dvokomponentno uređenje Federalnog ministarstva boraca i invalida, jedan je od zaključaka današnjeg zasjedanja ovog odjela. Sa svim zaključcima saglasni su i predstavnici Udruženja Zaboravljeni branitelji.

Voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH Slavko Marin je kazao da je jedina tačka dnevnog reda bila aktuelno stanje branitelja Federacije BiH, a vezano za zahtjeve Udruženja Zaboravljeni branitelji okupljenih u rezoluciji koju je udruženje uputilo u Parlament Federacije BiH.

"Zaključci koje je donio Dom naroda Parlementa FBiH vezani za braniteljsku populaciju, istovjetni su ili čak i nešto širi nego što su kolege iz Udruženja Zaboravljeni branitelji definirali u svojoj rezoluciji, mi smo ih sada spojili i tražimo od Parlamenta da zatraži od resornog ministra detalje o onome šta je urađeno", kazao je Marin.

Sedam je braniteljskih zakona u proceduri, oni su, kako kaže Marin, usaglašeni u obje braniteljske komponente i od predstavnika vlasti se traži da budu usvojeni u narednih pet mjeseci. Posebno je precizirana želja da se usvoji zakon koji bi definisao Registar branitelja.

"Istaknuto je pitanje dvokomponentnosti Federalnog ministarstva boraca i invalida jer je to jedini način da bi se transparentno, ravnomjerno i pošteno izvršila raspodjela novca koja pripada braniteljskoj populaciji, pripadnicima HVO-a i pripadnicima Armije", naveo je Marin.

Ističe da samo jedan ili dva bivša pripadnika HVO-a rade u ministarstvu, što je apsolutno nedopustivo.

"Tragom sastanka sa Draganom Čovićem došli smo na današnji sastanak. Ne možemo reći da smo ushićeni jer smo dosta puta prevareni, ali smo zadovoljni. Zahtjevi u rezoluciji su prihvaćeni i rečeno je da ih treba rješavati", kazao je Vlado Marušić iz Udruženja Zaboravljeni branitelji.

Također, Marušić je istakao potrebu uređenja resornog ministarstva u dvije komponente, s dva fonda, jer, tvrdi, imaju pouzdane informacije da od 570 milona kojima raspolaže ministarstvo oko 90 posto ide bošnjačkoj komponenti, a samo 10 do 12 posto hrvatskoj komponenti.

"Pripadnici Armije i mi i dalje zajedno 'guramo' svoje zahtjeve, samo što ćemo malo stabilizirati stanje da se zna šta je čije", kazao je Marušić na kraju, naglasivši da očekuje da i predstavnici druge komponente podrže današnje zahtjeve.