Stanje prirodne nesreće
0

HNK: Zabranjen saobraćaj, ponedjeljak i utorak neradni

SRNA
Foto: Amar Džubur
Foto: Amar Džubur
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Štab civilne zaštite donijeli su danas odluku o zabrani saobraćaja na lokalnim putevima, osim za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spasavanja i snabdijevanja.

Na današnjoj zajedničkoj sjednici odlučeno je i da se zabrana ne odnosi na hitne medicinske slučajeve. S obzirom na to da je na području ovog kantona proglašeno stanje prirodne nesreće, na snazi je radna obaveza za sve službe čije je funkcionisanje neophodno u uslovima elementarne nepogode (bolnice, domovi zdravlja, policija, komunalne službe, javne kuhinje), dok su za ostale radnike u HNK ponedjeljak, 6. februara i utorak, 7. februar, proglašeni neradnim danima.

Nastava u osnovnim i srednjim školama, te u visokoškolskim ustanovama odgađa se do daljnjeg. Vlada i Civilna zaštita pozvali su građane da racionalno koriste električnu energiju da ne bi došlo do preopterećenja mreže i nestanka struje, te da danas obave potrebnu kupovinu jer se narednih dana očekuje novo pogoršanje vremenskih uslova. 

Stanovnici HNK pozvani su da očiste prilaze svojim kućama i zgradama, a vlasnici građevinskih preduzeća mole se da svoje mašine stave u funkciju raščišćavanja saobraćajnica. Hitne pozive građani mogu uputiti na broj telefona kantonalnog operativnog centra 036 327 287 ili na broj 121, saopšteno iz Vlade HNK-a.