Dva bloka
10

HNK čeka dug i težak proces formiranja vlasti, ali opet je sve u rukama HDZ-a i SDA

Piše: R. D.
Zgrada Skupštine HNK u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Zgrada Skupštine HNK u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu obično je najteži i najduži sličan proces u našoj zemlji, a posljednji je trajao skoro godinu. Poznavaoci prilika nagovještavaju da će i ovaj put biti tako, ali da je opet sve vezano za izborne pobjednike HDZ i SDA.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH, podsjeća kako je duga historija "poslovno-klijentelističke saradnje" između HDZ-a i SDA na nivou HNK.

"Vrlo teško će se dogoditi da oni ne iskoriste mogućnost formiranja Vlade u trenutku kada za to imaju puni zastupnički kapacitet u Skupštini. Brojni su tu talovi za građevinske dozvole, razne konkurse, nenamjenski utrošak budžetskog novca i dr. Zašto bi se mijenjala ekipa koja 'dobiva'?! Moguće da će doći do nekih za javnost unaprijed izrežiranih trzavica, ali u konačnici vlast će u HNK činiti HDZ BiH i SDA", smatra Raguž.

Pitanje je i legitimiteta

Predsjednik HRS-a kaže i kako je vlast bez SDA matematički moguća, ali napominje da objektivno gledano te dvije stranke imaju najveći legitimitet kreiranja izvršne vlasti u ovom kantonu.

"Ne vidim svrhu dogovaranja vlasti bez SDA ako bi cilj bio samo izbaciti tu stranku kako bi njihovo mjesto zauzeo neko drugi. Samo drugačija raspodjela plijena, bez ikakve društveno odgovorne percepcije i vizije utemeljene na strateški osmišljenim programima privrednog razvoja. HRS niko nije kontaktirao po pitanju formiranja vlasti, a vjerojatno i neće, jer glavni akteri u priči, iz ranijih iskustava, vrlo dobro znaju kako HRS na vlast ne gleda kao plijen i kako nemamo izvješen cjenovnik za dobivanje podrške", zaključuje Raguž.

Odmah poslije oktobarskih izbora u kuloarima se počela spominjati mogućnost formiranja vlasti bez SDA, sve kroz "osvetu HDZ-a" zbog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Anel Kljako, predsjednik mostarske organizacije SBB-a, kaže kako još zvanično u HNK nije bilo sastanaka o formiranju vlasti bez SDA.

HDZ će pregovarati s dva bloka

"Trenutna politička situacija u HNK je standardna rekao bih, sve je i dalje u rukama SDA i HDZ koji su iskoristili sve institucionalne i ostale resurse i nakon velike krađe došli do izborne pobjede. Vjerujem da će doći do promjena, jer vlast će na svim nivoima biti formirana bez SDA. Na ovom nivou SBB je zainteresiran za saradnju sa svim strankama osim SDA. Vlast je moguće formirati bez SDA u ovom kantonu, ali stranke još nisu zvanično sjedale na nivou delegacija", kaže Kljako uz napomenu da će se vlast u ovom kantonu posljednja formirati.

O ovoj temi u intervjuu za Večernji list govorio je i aktuelni premijer HNK, ali i nositelj liste HDZ-a za Skupštinu Nevenko Herceg. Zanimljivo je da Herceg navodi postojanje dva bloka s kojim se može pregovarati.

"Za razliku od dijela bošnjačkog biračkog tijela prilikom izbora za hrvatskog člana Predsjedništva, prilikom konstituisanja vlasti u HNK mi ćemo poštovati izbornu volju bošnjačkog naroda, svjesni da postoje dva bloka koja se nude našem HNS-ovom bloku. To su, prije svega, SDA i neke stranke koje bi mogle pratiti SDA, ali i drugi – SDP blok. A možda i neka treća kombinacija", kazao je Herceg.