Osveta za Komšića
33

HDZ pokušava praviti vlast bez SDA u HNK, moguća ponuda SDP-u i drugim strankama

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Uobičajena i prema mišljenju mnogih prirodna koalicija SDA i HDZ-a u Hercegovačko-nertvanskom kantonu, iako po rezultatima očekivana, dovedena je u pitanje. Kako Klix.ba saznaje, HDZ je pozvao druge stranke na dogovore o potencijalnoj koaliciji za uspostavljanje vlasti u HNK.

Kako je za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potrebna dvotrećinska većina od 30 mjesta u Skupštini HNK, izborni rezultat u kojem je HDZ BiH osvojio 13, a SDA 8 mandata, sugerira jednostavno formiranje vlasti standardnih partnera.

Ipak, kako kažu naši izvori, HDZ pokušava naći način da formira Vladu bez učešća SDA, a ponuda je već otišla na adrese drugih političkih subjekata. Prije svega se to odnosi na Socijaldemokratsku partiju, HDZ 1990, odnosno Koaliciju Hrvatsko zajedništvo i SBB. SDP, HŽ i SBB imaju zajedno potrebnih sedam ruku koje bi zajedno s HDZ-ovih 13 činile potrebnu većinu. Niko to naravno u ovom trenutku neće potvrditi, ali gdje ima dima...

Razumljivo je da postoje špekulacije

Aner Žuljević, nositelj liste SDP-a za Skupštinu HNK, kaže nam da iako rezultati posljednjih, prema njegovom mišljenu vrlo spornih i kontaminiranih izbora još nisu ni potvrđeni, već se špekulira o mogućim varijantama formiranja vlasti. Što je, kako on misli, i razmljivo.

"Javnost je svjedočila kako se u HNK na dan izbora odvijao možda i najveći uigrani lopovluk SDA i HDZ-a, koji je rezultirao time da oni imaju dovoljno zastupnika da sami formiraju vlast. S obzirom na to da se radi o vrlo jasnom pitanju, želim biti vrlo precizan. SDP u ovom momentu nije dobio nikakav poziv kada je riječ o bilo kojoj stranci u HNK, iako moram priznati da sam i sam čuo za priču o navedenom konceptu formiranja vlasti bez SDA", kaže Žuljević.

Stav HDZ-a vjerovatno je dio svojevrsne odmazde za izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, za što direktno sumnjiče baš SDA. Dragan Čović je u programu mostarske Naše TV kazao da je to dio projekta političkih stranaka oko SDA te da je trebalo još sto hiljada glasova, bilo bi još sto hiljada.

"Nije mi neočekivano od HDZ-a da svaku svoju političku poziciju u ovom momentu koristi kao mehanizam destrukcije. Višegodišnje nepovjerenje SDA i HDZ-a je očigledno eskaliralo njihovim stalnim međusobnim varanje i umjesto da s izbornim rezultatom koji imaju u HNK efikasno i samostalno formiraju vlast, mi ćemo izgleda opet svjedočiti valjanju u blatu. Očekuju nas politički sumorne jesen i zima na prepucavanjima o već poznatim problemima komesara, raspodjele ministarstava ili kadroviranja u fondovima koji će biti predmet ucjena, a ne traženja najboljih rješenja u interesu građana. Nažalost, od 195 hiljada birača u HNK opet imamo situaciju da je pola ostalo kući, a manjina od 31 posto izabrala da i u naredne četiri godine gledamo iste partnere i s njima ubrzano propadamo", izjavio je Aner Žuljević.

Teoretski moguće, ali u praksi vrlo problematično

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, kaže da njegova stranka nije u poziciji da priča o formiranju Vlade HNK, jer je izgubila izbore.

"Vlast trebaju formirati legitimni predstavnici i to je sasvim jasno, ali ja zaista ne bih špekulirao o uspostavljanju vlasti u HNK, prepuštam to drugima", kazao je Cvitanović.

Uspostava Vlade HNK na ovaj način teoretski je moguća, ali bi u praksi vjerovatno imala ozbiljnih problema. Preostala dva mandata u Skupštini HNK čine stranke čija podrška ovakvoj vladi i nije očekivana. Odnosi se to na najjačeg kritičara HDZ-a Hrvatsku republikansku stranku BiH, čiji mandat nosi njen predsjednik Slaven Raguž, te DF-ovu Selmu Drljević, kćerku mostarskog ratnog komandanta Semira Drljevića Lovca.

Ovakva konstalacija snaga za novu vladu značila bi vjerovatno i HDZ-ovo prepuštanje jednog ministarstva iz "hrvatske kvote" HDZ-u 1990.

Uspostava Vlade HNK obično je najteži i najmukotrpniji proces u našoj zemlji. Posljednja Vlada kojom predsjedava Nevenko Herceg formirana je tek 23. septembra 2015. godine i napunila je samo tri godine postojanja.