Korisnici nezadovoljni
328

Hladni radijatori tokom noći: Zašto Toplane Sarajevo gase grijanje u 22 sata

Dž. L.
Uredbom definisana isporuka toplotne energije od 6 do 22 sata
Uredbom definisana isporuka toplotne energije od 6 do 22 sata
Žalbe Sarajlija zbog hladnih radijatora neizbježne su i ove zime. Najteže je tokom noći jer se grijanje gasi već u 22 sata, što je propisano Uredbom o dnevno-noćnom režimu zagrijavanja koju preduzeće Toplane mora poštovati.

Ovom Uredbom definisana je isporuka toplotne energije preko sistema centralnog grijanja u periodu od 6 sati ujutro do 22 sata navečer, a kada se u stanovima postiže temperatura zraka do 21 stepen Celzija. Iz KJKP Toplane Sarajevo govore nam da ipak najranije krenu sa zagrijavanjem u 5 sati ujutru.

Građanima najveći problem predstavljaju hladni radijatori tokom noći, pogotovo starijim osobama i djeci. Ono što bi građane zadovoljilo je 24-sati režim zagrijavanja koji je, saznajemo, trenutno u fazi pilot projekta.

"Kada je riječ o 24-satnom režimu rada i zagrijavanja potrošača, Toplane Sarajevo su u proteklom periodu na nekim postrojenjima započele pilot projekte i vrše analize ovakvog načina zagrijavanja, ali je potrebna prethodna izmjena odredaba Uredbe koje se odnose na režim rada postrojenja. Potrebno je stvoriti zakonske pretpostavke ali i pretpostavke u smislu opremljenosti i funkcionalnosti kompletnog sistema instalacija, kako davaoca usluge tako i korisnika", pojasnili su nam iz preduzeća Toplane Sarajevo.

Kako nadalje dodaju, Toplane se strogo moraju pridržavati Uredbe odnevno-noćnom režimu zagrijavanja, ali i Odluke o usvajanju tarifnog sistema davaoca usluge.

S druge strane, samo korisnici u novim objektima, koji su izgrađeni u proteklih pet godina i koji imaju krovne kondenzacijske kotlovnice, imaju mogućnost grijanja u skladu sa svojim potrebama preko sobnih termostata i korištenja potrošne tople vode 24 sata, 365 dana u godini.