{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hitno ukinuti diskriminatorni član 17 Zakona o državljanstvu BiH"

F
19.8.2010. u 16:10
0
45
"Hitno ukinuti diskriminatorni član 17 Zakona o državljanstvu BiH"
0
"Hitno ukinuti diskriminatorni član 17 Zakona o državljanstvu BiH"
Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je izjavu člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića vezanu za pitanje dvojnog državljanstva te ističe da je svaka politička manipulacija ovim pitanjem potpuno neprimjerena, jer je ovo isključivo pitanje zaštite prava i ravnopravnog tretmana svih građana BiH.
Kako je saopćeno iz Silajdžićevog kabineta, član 17 Zakona o državljanstvu BiH trenutno prijeti da bez bh. državljanstva ostavi više od pola miliona bh. državljana koji su zbog genocida i etničkog čišćenja spas potražili u drugim zemljama.

Silajdžić naglašava da je ukidanje ovog člana jedino rješenje koje sve bh. državljane stavlja u ravnopravan položaj.

Pojašnjava da bi rješavanje ovog pitanja kroz bilateralne ugovore, koje dozvoljava mali broj zemalja, stavilo u povoljan položaj bh. državljane koji imaju državljanstvo Hrvatske i Crne Gore, dok bi diskriminiralo znatan broj drugih bh. državljana.

Radmanovićevo insistiranje na diskriminatornom pristupu povlači pitanje njegovog odnosa prema bh. građanima, stav je predsjedavajućeg Silajdžića.

Napominje kako u svijetu ne postoji nijedna država koja je spremna da se odrekne tako velikog broja svojih državljana. Umjesto da se podstiče veza s našim građanima u inozemstvu, ovim pristupom im se šalje poruka da oni Bosni i Hercegovini nisu potrebni, dodaje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Poslanici iz RS-a su već pet puta blokirali ukidanje člana 17 upotrebom entitetskog glasanja, ističući da su se tako spremni odreći i oko 100.000 građana srpske nacionalnosti, koje opisuju kao “kolateralnu štetu,” jer bi “broj ispisanih Bošnjaka i Hrvata ipak bio veći”.

"Ovo je samo još jedan primjer zloupotrebe mehanizma entitetskog glasanja za nastavak politike genocida i etničkog čišćenja", navodi Silajdžić.

On poziva na hitno ukidanje diskriminatornog člana 17 s obzirom na to da moratorij na njegovu primjenu koji je nametnuo OHR ističe 2012. godine.

"Ukoliko i dalje naiđemo na blokade iz RS-a, pozivamo OHR da što prije stavi član 17 van snage. Svako protivljenje ili nedjelovanje u vezi s ukidanjem člana 17 predstavlja učešće u nastavku etničkog čišćenja i radikalne izmjene etničke slike BiH", upozorava Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: