BiH
1

Hitno rješavati infrastrukturne probleme u Zemaljskom muzeju

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović primio je danas vršioca dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsada Sijarića, te predstavnike Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i s njima razgovarao o mogućnostima za rješavanje prioritetnih infrastrukturnih problema u Muzeju.

Sijarić je informirao prisutne o problemima koji su nastali nakon nevremena koje je prošle sedmice pogodilo Sarajevo.

"U proteklih mjesec dana podrumske prostorije su tri puta plavile, a dodatni problem je nastao jer su se u prostorijama u kojima se čuvaju vrijedni eksponati pojavile fekalne vode. Trenutno stanje je neodrživo, jer prijeti da ugrozi kako eksponate, tako i samu zgradu Muzeja", rekao je Sijarić.

Ministar Osmanović pozvao je sve nadležne institucije da se angažuju u rješavanju problema Zemaljskog muzeja, naglašavajući da ni jedna institucija samostalno ne može djelovati, nego je potrebna sveobuhvatna pomoć Muzeju.

Na sastanku je konstatirano i da je iz sigurnosnih razloga potrebno rekonstruirati elektromrežu u objektima Zemaljskog muzeja.

Zaključeno je da, u saradnji sa javnim preduzećima, treba izvršiti procjene stanja u vodovodnoj, kanalizacionoj i elektromreži u Muzeju i napraviti planove trajne sanacije. Nakon toga bi se pristupilo iznalaženju finansijskih sredstava i potencijalnih partnera za rješavanje najvećih infrastrukturnih problema u Muzeju, pa je ministar Osmanović, imajući u vidu težinu stanja, pozvao na hitno djelovanje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.