Nacionalni interes
1

Hitno postupanje u praksi: Nakon dva mjeseca Ustavni sud BiH razmatra Izborni zakon

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prošlo je skoro dva mjeseca otkako se Klub Bošnjaka pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub delegata iz reda Hrvata. Ustavni sud BiH skoro dva mjeseca nakon toga stavio je na dnevni red zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pozvao se 4. maja ove godine na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nakon što je usvojena hitna procedura za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub Hrvata u Domu naroda.

Inače, predložena odluka Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata. U konačnici, na sjednici u maju odlučeno je da se Ustavnom sudu BiH uputi zahtjev za ocjenu ustavnosti predloženog Izbornog zakona BiH.

Sjednica Ustavnog suda BiH, na kojoj će biti razmatran zahtjev za ocjenu ustavnosti, zakazana je za 6. juli ove godine.

Prema Pravilima Ustavnog suda BiH, hitno postupanje je obavezno u predmetima koji se tiču zahtjeva podnesenih na temelju člana IV/3.(f) Ustava BiH (vitalni nacionalni interes), izbornih prava i odluka o privremenim mjerama.

"U određivanju redoslijeda prema kojem će se postupati s predmetima Ustavni sud BiH će uzeti u obzir važnost i hitnost postavljenih pitanja na temelju kriterija koje je sam utvrdio. Predsjednik Ustavnoga suda BiH može dati prvenstvo nekom određenome zahtjevu/apelaciji", piše u Pravilima Ustavnog suda BiH.

Inače, Izborni zakon BiH predmet je političkih razilaženja koalicionih partnera SDA i HDZ-a BiH koji bi mogao prouzrokovati novu političku krizu u našoj zemlji.

Šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac ranije je izjavio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u sva tri dijela šteti vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka, odnosno u dijelu koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, rješenja pitanja Mostara, kao i u djelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak rekao je da se radi o važnom zakonu, ali da je istina i da se o Izbornom zakonu BiH priča dugo na nivou predsjednika političkih stranaka. Dodao je da nijedan predloženi član nije nepoznat ni delegatima, a ni bh. javnosti.