CCI
0

Hitno donijeti zakon o igrama na sreću u distriktu Brčko

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Centri civilnih inicijativa (CCI) apeluju na odgovorne u distriktu Brčko da omoguće da zakon o igrama na sreću u vrlo kratkom roku prođe sve potrebne procedure da bi konačno bio usvojen u Skupštini distrikta koja se očekuje u drugoj polovini jula.

Vlasti Brčko distrikta ni nakon gotovo dvije godine od pokretanja inicijative nisu uspjele utvrditi tekst zakona o igrama na sreću koji bi zadovoljio evropske standarde i bio usaglašen sa istim zakonima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, saopšteno je danas iz CCI-ja.

Kako se navodi, zbog ovakvog ponašanja vlasti u Brčkom ispaštaju najosjetljivije socijalne kategorije poput lica sa invaliditetom, humanitarnih organizacija, kao i drugi potencijalni korisnici sredstava prikupljenih od igara na sreću.

CCI smatra da najveća odgovornost za neusvajanje zakona o igrama na sreću leži na Vladi Brčko distrikta, te na poslanicima koji čine većinu u brčanskoj Skupštini.

CCI najavljuju da će u narednom periodu preduzeti dodatne korake kako bi zakon o igrama na sreću konačno bio usvojen u distriktu Brčko i da će javnost redovno informisati o progresu ili eventualnim "kočničarima" ovog procesa.