Skupštinski osvrt u KS
34

Hitna sjednica o javnim prihodima: Sarajevo nikom ne uzima novac

B. R.
Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Članovi vlade i profesori ekonomije danas su se obratili zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici posvećenoj prijedlogu izmjene entitetskog Zakona o pripadnosti javnih prihoda.
Kantonalni ministar finansija Davor Čičić (SDP) je napomenuo da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nedavno prihvatio izmjene te da bi ga sada trebao razmatrati i Dom naroda ovog parlamenta.

Govoreći o izmjenama ovog zakona, rekao je da nije urađena fiskalna procjena njegovog utjecaja te je ponovio da će ovo znatno utjecati na budžet Kantona Sarajevo

Podsjetio je i da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala negativno mišljenje o izmjenama ovog zakona, jer je "paušalno" utvrđena formula za novu preraspodjelu javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine.

Poručio je da analiza o tome kako javne prihode dijeliti po kantonima treba biti sveobuhvatna.

Čičić je pozvao na formiranje radne grupe koja će izraditi prijedlog novog zakona, a čiji će članovi biti predstavnici svih kantona. Ocijenio je da se može desiti da svaki kanton traži ponder za sebe.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) smatra da se i ovaj put pokazao, kako je naveo, animozitet prema glavnom gradu. Saglasan je s tim da se mora omogućiti da se javni prihodi prihvatljivije, pravednije dijele.

Za njega je nerad Federalne vlade po ovom pitanju imao za posljedicu to da reaguju entitetski parlamentarci, tj. da oni predlože izmjene ovog zakona.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) Jasmina Selimović je izjavila da se do sada paušalno govorilo o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Tvrdi da je obrazovna ustanova na čijem je čelu naučno dokazala da Kanton Sarajevo ne uzima novac od drugih kantona, već je problem u tome što drugim kantonima nedostaje novca. Naglasila je da se redstva iz Kantona Sarajevo prelijevaju u druge kantone. Među onima je koji misle da treba napraviti novi model raspodjele javnih prihoda.

Direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Muamer Halilbašić je zastupnicima obrazložio kako se javni prihodi dijele u cijeloj državi. Ukazao je na to da je institut prilikom razmatranja predloženih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda konsultovao, kako je rekao, najveće autoritete za fiskalni federalizam u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Podsjećamo, izmjene zakona su inicirali sljedeći zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine:

  • Salko Zildžić (SDA);

  • Samira Begić (SDA);

  • Rahim Gadžić (SDA);

  • Husein Rošić (SDA);

  • Edita Mazić (SDA):

  • Enver jukanović (SDA);

  • Hamdija Abdić (SDA);

  • Zlatko Ercegović (SD);

  • Meliha Bijedić (SD);

  • Nedžad Šećić (SD);

  • Adin Huremović (SBB);

  • Mujo Hasić (SDP);

  • Mirsad Čamdžić (NS).

Kako je izjavio zastupnik Zildžić na parlamentarnoj sjednici na kojoj su prihvaćene izmjene, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je da bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Tvrdi da bi time Kanton Sarajevo prihodovao 86 miliona KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

Da bi izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.