U ulici Mis Irbina
350

Hitna pomoć u Sarajevu će još brže reagirati na pozive: Otvaraju punkt u centru grada

Piše: L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić potpisali su danas Ugovor o dodjeli prostorija - punkta Hitne medicinske pomoći za područje općine Centar.

"Drago mi je da je došlo do ovog sporazuma. Zahvaljujem se naravno idejama koje je prije svega definirao zdravstveni savjet i čini mi se da smo mi jedina ili možda jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je prema federalnom propisu i zakonu formirala zdravstveni savjet. Naravno, između ostalog ovo je ideja koja je došla od ovog zdravstvenog savjeta", započeo je Nedžad Ajnadžić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U ulici Mis Irbina će biti instaliran i opremljen pokretni medicinski tim, a rukovođeni su prije svega idejom da ljekar i medicinsko vozilo budu što bliže pacijentu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"U tom smislu mislimo da je ovo dobar iskorak. Kao načelnik Općine Centar sam fokusiran da medicinski tretman ovog pokretnog medicinskog tima bude prije svega na raspolaganju građanima ove općine, a onda i ostalima. Danas smo dogovorili da će Općina Centar, pored opremanja prostora, također dati prostor i vozilo na korištenje. U toku ove godine ćemo osigurati još jedno vozilo za hemodijalizu i neophodne medicinske aparate za EKG", kaže i dodaje da će nabaviti još dodatne sitne opreme.

Ovim potezom će, kako kažu, staviti tačku na sve eventualne namjerne špekulacije da će u tom prostoru biti "ovi ili oni".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"U ovom prostoru će biti isključivo oni koji će biti spremni pružiti pomoć onima kojima je pomoć potrebna", rekao je načelnik Nedžad Ajnadžić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prisutnima se ovom prilikom obratio i direktor Adem Zalihić. Istakao je da mu je drago što je Općina Centar dobila stacionirani objekat koji će moći koristiti i građani ove općine, ali i građani susjednih općina. Nada se da će uz novu opremu i još jednu lokaciju popraviti šanse za bolju učinkovitosti na terenu, jer će sada biti bliže mogućim nesrećama.