Korak naprijed
202

Historijski dan za pacijente na dijalizi: Zakon o transplantaciji je osnova za spašavanje života

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Zastupničkim dom Parlamenta FBiH jednoglasno usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva, Tomislav Žuljević iz Udruženja transplantiranih osoba FBiH kaže da je ovo historijski dan i dobar temelj za povećanje broja transplantacija.

"Izuzetno smo zadovoljni, mada smo se bojali jer se na usvajanje dnevnog reda čekalo pet do šest sati. Naša tačka je prebačena na prvu, a trebala je biti sedma tačka dnevnog reda. Nakon što je ministar zdravstva obrazložio zakon svi su ga jednoglasno podržali. Ovo je zaista veliki korak prema povećanju broja transplantacija i spašavanju ljudskih života", rekao je Žuljević.

Dodao je kako je ovo bitno ne samo pacijentima koji su na dijalizi i kojima je potrebna transplantacija bubrega, već i onima koji čekaju na transplantaciju jetre, gušterače, srca i drugih organa.

"Ovo je tek prvo poluvrijeme jer ako se Zakon ne bude implementirao u punom smislu te riječi on je mrtvo slovo na papiru i ne znači ništa. Ovaj zakon je dobar temelj za povećanje broja transplantacija, a u narednih godinu do dvije očekujemo udvostručenje tog broja", rekao je Žuljević.

Zakon propisuje tzv. pretpostavljeni pristanak donora za presađivanje njegovih organa i tkiva nakon smrti radi medicinskog liječenja druge osobe, što u praksi može značiti i radi hitnog spašavanja nečijeg života. Pretpostavljeni pristanak, na osnovu prijedloga zakona, podrazumijeva da se umrla osoba nije za života pismenom izjavom usprotivila darivanju organa nakon smrti. Zakonom je također propisano da i pored pretpostavljenog pristanka donora, saglasnost za transplantaciju medicinarima daje najuža porodica umrlog, prvenstveno bračni ili vanbračni drug ako ga je imao, ako nije, pristanak daju roditelji, a ako umrli nije imao ni njih u trenutku svoje smrti, saglasnost daju djeca. U slučaju da nije imao djece, pristanak daju braća ili sestre.

"Dobro je da je zakon usvojen pa makar i u toj formi u kojoj je predložen. Mi smo smatrali da zakon pomalo poništava sam sebi svrhu ako uvodi takozvani pretpostavljeni pristanak, a onda svejedno propisuje odobrenje užih članova porodice. To onda nije pretpostavljeni pristanak, već pristanak drugih i to smo pokušali spriječiti. Kako god, dobro je da je usvojen i da je opozicija uspjela staviti taj zakon kao prvu tačku reda", rekao nam je zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Dennis Gratz.

Ovaj zakon je na današnjoj vanrednoj sjednici jednoglasno odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, a 9. novembra i Dom naroda čime su se stekli uvjeti za objavu. Stupit će na snagu po objavi u Službenim novinama.