BiH
35

Historijska sjednica Predsjedništva BiH: Početak odbrane Republike BiH

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Prije 23 godine na današnji dan okončana je 65. sjednica Predsjedništva Republike BiH na kojoj je doneseno više ključnih odluka u tim kritičnim trenucima za cijelu BiH.

Sjednica je počela u Sarajevu 4. aprila, a trajala je sve do 8. aprila s tim da 7. aprila Predsjedništvo nije zasjedalo.

Sjednici nisu prisustvovali Nikola Koljević i Biljana Plavšić koji su se već bili povukli, zajedno s drugim kadrovima SDS-a, iz Predsjedništva BiH.

Pored članova Predsjedništva sjednici su prisustvovali i predsjednik Vlade RBiH Jure Pelivan i ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić. Također, sjednicu su prisustvovali i vojni zvaničnici: komandant Druge vojne oblasti general Milutin Kukanjac, ministar odbrane R BiH Jerko Doko i komandant Republičkog štaba Teritorijalne odbrane R BiH.

Iako se razmatrala samo jedna tačka dnevnog reda (Političko-sigurnosna situacija), doneseno je više zaključaka koji će imati dalekosežne posljedice.

Predsjedništvo je donijelo odluku da bude u stalnom zasjedanju, što je naređeno i Skupštini R BiH. Zatražen je prekid vatre, a čak se i od JNA tražilo da učestvuje u smirivanju situacije. Konačno, na današnji dan donesena je odluka o neposrednoj ratnoj opasnosti. Donesena je odluka da se raspusti Republički štab TO i uspostavi novi Štab TO. Za komandanta Štaba teritorijalne odbrane imenovan je pukovnik Hasan Efendić, a za načelnika štaba pukovnik Stjepan Šiber. Za glavnog operativca imenovan je general Jovan Divjak.

Također, na ovoj sjednici je donesena odluka prema kojoj je naziv Socijalistička Republika BiH zamijenjen nazivom Republika BiH koji je u upotrebi ostao sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Jovan Divjak je u svom dnevniku 8. aprila zapisao: “Izlazim iz stana nakratko, da kupim novine i hljeb. U toku dana posećuju me moje komšije, Muhamed i Kimeta Hadžikapetanović, pa Jelica i Rešad Ćatović. Hoće da čuju moje mišljenje o neveselim događajima. 'Ne trebate se plašiti. Ma, to su samo male čarke. Neće biti rata u Sarajevu!', tako ih pokušavam umiriti. Kimeta ne prima moje objašnjenje zdravo za gotovo. 'Ljudi sve živo pokupovaše u prodavnici. Šta da radimo?', pita. 'Proći će ta ludost. Vera i ja ništa nismo kupili', kažem da je umirim. Oko 17:45 zvoni telefon.

  • 'Kako si, šta radiš?', prepoznajem glas pukovnika Šibera. 'Da li možeš doći do Štaba?'
  • 'Da, kako ne. Eto me za petnaestak minuta'.

Kao iz topa sam odgovorio: 'Ostajem. Nemam o čemu više da razmišljam. Nema potrebe ikog da konsultujem!' Šiber, vidljivo obradovan, izda mi odmah zadatak da načinim nekoliko borbenih dokumenata i brzo napusti prostoriju."

Sjednica Predsjedništva BiH okončana je 8. aprila. Rat je već počeo.