Prestižno priznanje
106

Historičari iz BiH i regiona dobitnici prestižne svjetske nagrade za globalni pluralizam

A. D.
U Ottawi su jučer proglašena tri dobitnika Nagrade za globalni pluralizam za 2019. godinu, a među dobitnicima su i historičari iz BiH i regiona.

Riječ je o prestižnoj svjetskoj nagradi koja slavi pluralizam na djelu. Kao rezultat njihovih održivih dostignuća u promovisanju uvažavanja naspram razlika, dobitnici Nagrade pomažu u izgradnji inkluzivnijih društava, koja vrednuju i jačaju ljudske različitosti.

Nagrada za gloablni pluralizam pripala je dakle i timu “Učenje historije koja još nije historija” (Learning history that is not yet history) koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju. Nosilac projekta iz naše države je Udruženje nastavnika historije/istorije/povijesti u BiH (EUROCLIO HIP). Ovo udruženje sa partnerskim organizacijama na lokalnom, regionalnim i globalnom nivou radi na uspotavljanju mira i širenju pluralizma.

Bojana Dujković-Blagojević, predstavnica dobitnika nagrade, tima "Učenje historije koja još nije historija“ kazala je da je za njen tim veoma važno da prima međunarodno priznanje za rad koji razvija uz minimalnu podršku više od 16 godina.

"Za nastavnike u našim učionicama bavljenje osjetljivom historijom jugoslavenskih ratova iz 1990-ih godina je veoma teško. Lično smo povezani s ovom temom i mnogi, uključujući ovaj tim, decenijama su zakopavali ovu temu. Sada je trenutak da se odgovorno suočimo s prošlošću i da podučavamo o sukobima iz 1990-ih godina, kako bi se izgradila budućnost međusobnog razumijevanja, mira i pomirenja", kazala je Dujković-Blagojević.

Ostali dobitnici nagrade su Deborah Ahenkorah – mlada socijalna poduzetnica iz Gane i izdavačica knjige, koja oživljava priče o životu afričke djece, te Centar za socijalni integritet – organizacija koja daje vještine i glas omladini iz sukobom pogođenih predjela Mijanmara da budu vođe promjena usred mnogobrojnih postojećih konflikata u zemlji, koji se međusobno preklapaju.

Ove godine Globalni centar za pluralizam primio je više od 500 prijava za Nagrade za globalni pluralizam za 2019. godinu, koje su obuhvatale 74 zemlje—više nego dvostruko u odnosu na prijave za inauguracijske nagrade 2017. godine. Svi kandidati su bili podvrgnuti strogoj reviziji i postupku odabira žirija.

Svakom od tri pobjednika bit će dodijeljeno 50.000 dolara i nenovčana podrška za unapređenje njihovog rada na promovisanju pluralizma.

Među dosadašnjim pobjednicima su posrednica u slučaju sukoba Alice Nderitu (Kenija), branilac prava žrtava Leyner Palacios Asprilla (Kolumbija) i advokat za ljudska prava Daniel Webb (Australija).