"Svjesni političkih igara"
82

Himzanija: Radnici GRAS-a neće odustati od štrajka

FENA
Adnan Himzanija (Foto: Klix.ba)
Adnan Himzanija (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Sindikata komunalne privrede u "Grasu" Adnan Himzanija kazao je za Agenciju Fena da radnici "Grasa" neće odustati od zahtjeva za smjenu Hasana Bašića uprkos najavama o podizanju krivičnih prijava protiv organizatora štrajka.

Himzanija je ponovio da štrajk nije rezultat odluke već da je riječ o spontanom okupljanju radnika ovog preduzeća na vijest o imenovanju Bašića na mjesto v.d. generalnog direktora.

"Svjesni smo mi svih političkih igara u Skupštini i Vladi KS. Sinoć sam u nekoliko navrata medijima kazao da mi raspolažemo s informacijom da je zastupnica Skupštine KS Mira Jurić insistirala na imenovanju Bašića. Ucijenila je Vladu KS-a, a o svemu ovome će se još čuti", kazao je Himzanija.

Ponovio je da je "svima jasno" šta je Bašić uradio "Grasu" te podsjetio da je napravio ogroman dug i dodatno ugrozio radnike i preduzeće, a zbog čega je i smijenjen.

Radnicima nije jasno kako pojedini ministri u Vladi, a koji tada nisu bili ministri ili većina već opozicija, i koji su u vrijeme kada su radnici "Grasa" štrajkovali glađu zbog Bašića, bili protiv Bašića, sada insistiraju na njegovom imenovanju.

Bilo kako bilo, radnici "Grasa" neće odustati, dodao je, a zastrašivanja ih ne dotiču.

"Ovo nije prvi put da prolazimo kroz ovakve situacije. Bilo nam je i gore. Žao mi je što građani u nama vide krivce, ali mi to nismo. Mi se godinama borimo da održimo ovo preduzeće", rekao je Himzanija.

Zastupnik u Skupštini KS-a Besim Mehmedić je u izjavi za Agenciju Fena kazao da će Klub nezavisnih zastupnika, čiji je član, podržati sva rješenja koja su dobra za KS i građane. "Eventualne priče da će Klub promijeniti stranu ne dolaze u obzir jer mi nismo neozbiljni", kazao je Mehmedić.

Na pitanje ko je predložio Bašića za mjesto v.d. generalnog direktora Grasa, Mehmedić je kazao da su članovi Kluba nezavisnih zastupnika "o ovome čuli prvi put preksinoć na nekom političkom dogovoru".

"Tad smo to prvi put čuli ne zato što nećemo da znamo ili što ne učestvujemo u tome već prosto što je to posao Vlade KS i njenih ministara. Nama nije ni na kraj pameti da glumimo izvršnu vlast. Mi smo skupštinski zastupnici i imamo politički dogovor s političkom većinom te ćemo podržavati sve što je u zakonskom okviru", rekao je Mehmedić.