SAD ostaju posvećene BiH
0

Hillary Clinton zahvalila Alkalaju za dobru saradnju

SRNA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Državna sekretarka SAD Hillary Clinton uputila je pismo zahvalnosti bivšem ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju za saradnju ostvarenu tokom njegovog mandata i promovisanje prijateljstva i jačanje veza između BiH i SAD, saopšteno je iz Stranke za BiH.

U pismu se navodi da SAD ostaju čvrsto posvećene BiH i nastavljaju da podržavaju BiH na putu ka većem prosperitetu i stabilnoj budućnosti u kojoj će biti potpuno integrisana u euroatlantske institucije.

Generalni sekretar UN Ban ki-Moon odabrao je bivšeg ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja za izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE), saopšteno je 9. marta na internet stranici svjetske organizacije. Nije poznato kada će Alkalaj preuzeti novu dužnost.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je ranije da će predstavnici Republike Srpske reagovati prema UN povodom Alkalajevog imenovanja. Ona smatra da njegovo imenovanje na funkciju u UN nema smisla i predstavlja dokaz da je on sva svoja besmislena putovanja, na koja je trošio novac, koristio u lične svrhe.