|

Hiljadu radnika čeka isplatu 400 KM, radnici Aide u ponedjeljak ispred Vlade TK

Hiljadu radnika čeka isplatu 400 KM, radnici Aide u ponedjeljak ispred Vlade TK
0
Piše: D. Brkić
10.12.2014. u 12:20
26
komentara
0

dijeljenja
Hiljadu radnika čeka isplatu 400 KM, radnici Aide u ponedjeljak ispred Vlade TK
Radnici Fabrike obuće Aida iz pogona u Tuzli, Lukavcu i Dubokom Potoku ponovo će u ponedjeljak, 15. decembra, doći ispred Vlade TK, gdje će započeti nove mirne proteste.
Razlog, kako navode iz Sindikata, su neispunjeni zahtjevi radnika koji se ogledaju kroz pokretanje proizvodnje i isplatu jednokratne materijalne pomoći za 317 radnika Aide.

Na ulici su danas bili nekadašnji radnici privrednih giganata koji svake srijede protestuju ispred Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda u Tuzli.

Njihovi zahtjevi su godinama isti. Traže procesuiranje odgovornih za privredni kriminal, ubrzavanje stečajnih postupaka, realizaciju pravomoćnih sudskih presuda...

Radnici okupljenji oko Sindikata solidarnosti, baš kao i radnici Aide, čekaju na realizaciju odluka Skupštine TK i Vlade TK o isplati po 400 KM jednokratne materijalne pomoći.

"Vlada TK je poslala dopise Skupštini TK. Za sutra smo dogovorili sastanak u Skupštini TK sa predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka kako bi se ubrzala isplata novca", kaže Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite, navodi kako radnici više nemaju od čega živjeti.

"Sastali smo se i sa gradonačelnikom Imamovićem kako bismo ga zamolili da komunalna preduzeća koja su u vlasništvu grada zaustave sudska gonjenja radnika zbog neplaćenih računa. Mi račune nemamo od čega platiti", kaže Mehmedović.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...