Veliki petak
90

Hiljade vjernika hodočastilo na brdo Hum iznad Mostara uz procesiju Križnog puta

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hiljade vjernika danas je hodočastilo na brdo Hum iznad Mostara u procesiji pobožnosti Križnoga puta, koji se tradicionalno održava na Veliki petak, kad se katolici prisjećaju Isusove muke, kojom je prema biblijskoj predaji, otkupio grijehe svijeta.

Križni put je počeo kod prve postaje u podnožju Huma uz molitvu koju je prevodio mostarski biskup Petar Palić uz koncelebraciju brojnih svećenika, dok su simbolični procesijski križ nosili vjernici naizmjenično sve do 14 postaje na Humu.

Prije početka procesije biskup Palić nam je kazao kako se vjernici moleći uz pobožnost Križnog puta osvješćuju koja je to cijena njihovog spasenja i otkupljenja, te da je Bog postao čovjek i u svemu se solidarizirao sa čovjekom.

"Ne samo da se solidarizirao nego je mukom i smrću na križu, najokrutnijim smrću, prihvatio na sebe sve ono što nije dobro kako bi čovjeka spasio", kazao je biskup Palić.

Naglasio je kako okupljanje velikog broja vjernika, pokazuje da žele pravu duhovnu pripravu za Sveto trodnevlje koje se jučer počelo slaviti i da žele pravu duhovnu pripravu na blagdan Kristova uskrsnuća, koje se širom svijeta slavi u nedjelju.

Inače, Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Sveto trodnevlje, a kod katolika je post obavezan na Veliki petak, za sve punoljetne osobe do 60 godina starosti.

Iako se na Veliki petak obilježava muka i smrt Isusa Krista, kod katolika to nije dan sveopće žalosti, nego svečani dan pomirenja između neba i zemlje, Boga i čovjeka.

To je temeljni period duhovne pripreme za Uskrs, koji je i najveći katolički blagdan, na kojem se prema Bibliji katolička vjera i temelji.