{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hiljade Višegrađana dočekale "ćiru"

S
28.8.2010. u 19:27
0
146
Hiljade Višegrađana dočekale "ćiru"
0
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić svečano su danas u Višegradu pustili u saobraćaj obnovljenu trasu pruge uskog kolosjeka Mokra Gora-Višegrad.
"Jednom su mi Višegrađani rekli da bi željeli da se obnovi pruga od Vardišta do ovoga grada. Uradili smo to i "ćira" je došao u Višegrad. Mislim da smo učinili dobro djelo", je Milorad Dodik premijer Republike Srpske na današnjoj svečanosti.

Dodik je pojasnio da je u ovaj projekat uloženo 12 miliona KM, a u njegovoj realizaciji zajedno su učestvovali Vlada RS, Željeznice RS i Opština Višegrad.

Govoreći o današnjim razgovorima sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Užicu, Dodik je rekao da je bilo govora o izgradnji autoputa Požega - Višegrada, dužine oko stotinu kilomatra, odakle bi u budućnosti ovaj grad bio povezan modernim saobraćajnicama sa Hercegovinom i primorjem.

"Kad sakupimo sredstva za realizaciju tog projekta, onda ćemo ga i realizovati, a planiramo da je to moguće za narednih deset godina", dodao je Dodik.

Na svečanosti dočeka voza u Višegradu, Tadić je rekao da dolazak "ćire" sa Šaragan u grad pored Drine nema samo simboličan značaj spajanja Srbije i RS, već i ekonomski značaj, jer je Šarganska osmica u Mokroj gori proteklih godina ostvarivala značajnu dobit.

Načelnik opštine Tomislav Popovića rekao je novinarima da će dolazak "ćire" u Višegrad poboljšati bogatu turistički ponudu grada, a cijeloj regiji donijeti bolje dane.

Legendarnog "ćiru" danas je dočekalo nekoliko hiljada Višegrađana, a dočeku su prisustvovali i brojni građani iz susjednih opština i penzionisani željezničari.

Pruga uskog kolosijeka na dionici Višegrad - Mokra Gora, na teritoriji RS duga je 18,1 kilometar.

Na pruzi postoji devet tunela čija ukupna dužina iznosi 1 419 metra, 12 mostova ukupne dužine od 293 metra, da ima 52 propusta, a da je izrađeno i 6 000 metara potpornih zidova.

Obnovljena trasa uskotračne pruge od Višegrada do Vardišta spojena je sa Muzejsko-turističkim kompleksom "Šarganska osmica" u Mokroj Gori, na kome od 1. septembra 2003. godine saobraćaju "ćirine " kompozicije.

Stari voz, koji vuče lokomotiva parnjača, po zahtjevima ljubitelja starih pruga od 28. avgusta 2008. dolazi sa "Šarganske osmice" i do manastira Dobrun.

Prugu Sarajevo - Višegrad izgradila je 1906. godine Austrougarska monarhija i u to vrijeme je ovo bila najskuplja saobraćajna investicija na svijetu. Prvi voz iz Višegrada prema Užicu pošao je 1925. godine.

Ova pruga je odlukom tadašnjih vlasti Jugoslavije, ukinuta 1978. godine s obrazloženjem da je neisplativa investicija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: