Skup u centru grada
192

Hiljade Tuzlaka stalo je uz narod Palestine, poručili da užas koji provodi Izrael mora biti zaustavljen

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Veliki skup podrške građanima Palestine koji proživljavaju golgotu danas je upriličen u Tuzli. Nekoliko hiljada osoba se okupilo u centru grada, koji su poslali jasnu poruku cijelome svijetu da se uključi u zaustavljanje užasa i genocida koji je u toku.

"Užas koji provodi Izrael na nedužnom narodu Palestine mora biti zaustavljen", jasna i glasna je poruka nekoliko hiljada Tuzlaka, koji su se danas okupili na protestnom skupu, s ciljem ukazivanja na važnost uključivanja svjetskih zvaničnika.

Kako kažu okupljeni, svjetski zvaničnici, posebno oni iz SAD-a, su jedini u mogućnosti da zaustave Izrael u nakani čišćenja prostora Gaze od Palestinaca, monstruoznim granatiranjem koje je u toku.

Da razmjere monstruoznosti budu još veće, pojas Gaze trpi i humanitarnu katastrofu, brojni ljudi su bez hrane i vode, a fali i medicinskog materijala, čime je pomoć unesrećenima u znatnoj mjeri otežana.

Husni Gasan je porijeklom iz Palestine, ali dugi niz godina živi u Bosni i Hercegovini. Kako kaže od velikog mu je značaja što se na današnjem skupu u Tuzlu odazvao izuzetno veliki broj ljudi. Svi oni, kako navodi, pokazuju da su uz njegov narod.

"Sve ovo je veoma emotivno za mene. Svi koji su se okupili ovdje znaju kako je to kada se ubijaju nevina djeca i civili. Akobogda za svaki zločin postoji kraj, pravda će doći i ja vjerujem u to. Poruke podrške dolaze svaki dan, a ja vjerujem da će moj narod Palestine pobijediti upravo jer je nevin", kazao nam je Gasan.

S palestinskom zastavom u ruci danas je u Tuzli bila i Senija Avdić, koja navodi da je izuzetno važno slati poruke mira.

"Sav užas koji se dešava u Palestini vjerujte da više ne mogu ni gledati, a emociju koju osjećam je teško riječima opisati. Sve što se dešava još više me boli jer znam da smo mi kroz sve to prolazili tokom agresije. Ovdje sam došla kako bih dala svoju podršku i ovo je jedino što mogu učiniti, kao jedan maleni mrav uz poruku da se nikada i nikome ne ponovi", poručila je Avdić.

Organizatori okupljanja u centru Tuzle su poručili da je upriličen protest protiv bilo kakve vrste nasilja, ali i poziv na reakciju svjetskim silama koje u ovom trenutku nisu dovoljne i brze.

Organizatori su se zahvalili i bh. medijima koji na profesionalan i objektivan način posredstvom svojih platformi izvještavaju o svim strahotama u Palestini, prikazujući našim građanima realističnu sliku dešavanja.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva Gaze koje vodi Hamas, najmanje 4.651 osoba je ubijena u Pojasu od 7. oktobra ove godine te da je ranjeno 14.245 ljudi. Ministarstvo također navodi u saopćenju da je u posljednja 24 sata ubijeno 266 Palestinaca, uključujući 117 djece.