BiH
18

Hiljade turista pohodi Mostar, ali malo ko u njemu ostane duže vrijeme

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Iako je ljetna turistička sezona u Mostaru već uveliko završena, zahvaljujući lijepom vremenu u staru gradsku jezgru i dalje stižu turisti. Uglavnom su to posjetioci iz Francuske, Njemačke i Južne Koreje.

U staroj mostarskoj jezgri mogu se vidjeti manje grupe turista, koji s radoznalošću razgledaju raznorazne rukotvorine i suvenire koje nude prodavači.

U razgovori sa nekoliko vlasnika dućana u Starom gradu saznali smo da su uglavnom zadovoljni proteklom sezonom, ali su napomenuli da grad mora osmisliti bogatiji sadržaj za turiste da bi se oni mogli zadržati.

"Pravi turizam je onaj kada zadržite turistu u gradu barem jednu noć, a ne onaj koji podrazumijeva jednosatni obilazak stare jezgre grada, a potom odlazak na druge turističke destinacije", ističe Jasmin, vlasnik jednog od dućana u Starom gradu.

I turistički radnici žale se na nepostojanje adekvatnih planova za razvoj turizma, a koji gradu donijeli zaradu, povećali zaposlenje i eliminirali rad nacrno.

"Mostar sa zdanjem kao što je Stari most i urbanom slikom reprezentativnih građevina iz osmanskog i austrijskog perioda, te veliki broj sakralnih objekata različitih religijskih konfesija najmanje bi se trebao suočavati sa socijalnim problemima", kažu nam turistički radnici s kojima smo razgovarali.

Stara problematika sa kojom se suočava Turistička zajednica Mostara je neprijavljivanje i ono malo gostiju što prenoći u Mostaru.

Zabrinjavajuće je da u gradu koji vrvi od političkih i ekonomskih problema, niko ne nalazi za shodno da razvija turizam kao jednu od najprespektivnijih grana.

Međutim, vlastodršcima dobrobit građana, jačanje ekonomije, promoviranje historijskih znamenitosti, kulture, običaja i tradicije Mostara, do sada nije bio na listi prioriteta, a teško da će se nešto u budućnosti promijeniti.

Stoga će biser na Neretvi i u budućnosti biti samo usputna stanica hiljada turista koji će svoj novac ipak potrošiti negdje drugdje.