Skijanje i šetnja
0

Hiljade posjetilaca na Igmanu i Bjelašnici tokom vikenda

FENA
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Klix.ba
Tokom vikenda na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman bilo oko 1.000 skijaša, a posjetilaca koji su uživali u svježem vazduhu i snijegu šetajući bilo je oko 7.000, saznaje Agencija Fena u preduzeću ZOI’84.

Na Bjelašnici i Igmanu trenutno pada snijeg i na vrhu Bjelašnice visina snijega je 162, a temperatura je minus 8 stepeni. U Babinom dolu visina snijega je 91 cm, a temperatura 0 stepeni. Na Igmanu je visina snijega 89 stepeni, a na Velikom polju temperatura minus 1 stepen, dok je na Malom polju minus 3.

U funkciji su na Bjelašnici u Babinom dolu - trosjedna žičara, liftovi bx, by, K1 i dva beby lifta, na Igmanu-Veliko polje u funkciji su dva beby lifta, a na Malom polju - dvosjedna žičara i dva baby lifta.

Na Bjelašnici je večeras u funkciji i noćno skijanje u terminu od 18.30 do 21.00 sat.

Na Bjelašnici će sutra biti održana Međunarodna test trka "FIS Evropa kup", i učešće na ovoj trci sa početkom u 10.00 sati ujutro uzet će takmičari iz sedam zemalja (BIH, Grčka, Turska, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska), kazala je Agenciji Fena predsjednica SKI Kluba ZOI’84 Lejla Cikota.

Start prve vožnje je u 10.00 sati, a druge u 12.00 sati. Proglašenje pobjednika je u 14.30 sati. Takmičenje u veleslalomu za iste učesnike će se održati 20. februara sa početkom u 10.00 sati, kazala je Cikota dodavši kako se očekuje oko 50 takmičara.

Tokom vikenda, tačnije u subotu na Bjelašnici su održane "X međunarodno takmičenje menadžera u skijanju" i "Retro utrka".

Međunarodno takmičenje menadžera u skijanju održano je u organizaciji Marketing agencije B40. Učestvovalo je 60 skijaša u muškoj i deset u ženskoj kategoriji iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Njemačke i BiH.

U ženskoj kategoriji pobijedila je Martina Saira Konković, u konkurenciji muškaraca starijih od 50 godina prvo mjesto osvojio je Mitja Koprivšek, dok je u kategoriji muškaraca do 50 godine slavio Jasmin Mehić. Pobjednici u sve tri konkurencije osvojili su kurs jedrenja na Murteru u školi ''ANA Sailing''.

U "Retro trci", u organizaciji SKI Kluba ZOI’84, pravo učešća imale su osobe od 18 i više godina starosti, koje posjeduju staru skijašku opremu.

U ženskoj katetgoriji prvo mjesto ostvojile su Lejla Cikota i Jelena Dojčinović, drugo mjesto Tanja Ferić a treće Imrana Kapetanović. U kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio je Mirza Fočo, drugo Gregor Presker i treće Bećir Trbonja, koji ima 66 godina i koji je ujedno bio i najstariji učesnik i nastupio je u pancericama u kojima je radio na olimpijadi 1984. godine kao sudija, kazala je Cikota.

U "Retro trci" učestvovalo je oko 30 učesnika. SKI Klub ZOI'84 obezbijedio je diplome i medalje za najbolje učesnike.

Po završetku "Retro utrke" organiziran je i party u ciljnoj kući Benetton.