Iako je odustao
255

Hiljade građana vozilima kružilo po Sarajevu u znak podrške Bogiću Bogićeviću

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na parkingu ispred Zetre tačno u 12 sati okupio se veliki broj građana koji su zatim formirali kolonu automobila i vožnjom kroz grad izrazili podršku Bogiću Bogićeviću i pozvali ga da se predomisli i prihvati kandidaturu za funkciju gradonačelnika Sarajeva.
Građani su protestnu vožnju kao vid podrške Bogićeviću organizovali i najavili sarajevskoj policiji putem Facebook grupa "Hoćemo da Bogić Bogićević bude gradonačelnik" koja broji blizu 30.000 članova. Skup je zakazan u skladu sa epidemiološkim mjerama jer nema kontakta između učesnika s obzirom da se svi nalaze u svojim vozilima.

Nakon okupljanja ispred Zetre, vozilima su krenuli prema Dobrinji, a protestna vožnja je završila ispred Vijećnice.

"Da me niko ne shvati pogrešno, a to smo se svi složili, ovo više nije samo đir za gospodina Bogićevića. Ovo je đir za ovaj grad, za ljude koji žele ostati ovdje i kojima je pun kofer svih dešavanja i političkog ambijenta u Sarajevu i mislim da ovaj skup to i pokazuje", izjavio je organizator Kenan Musić.

Dugoj koloni na gradskim ulicama su se pridružili i automobili koji nisu krenuli sa Zetre, pa se može govoriti o hiljadama stanovnika Sarajeva koji su sirenama dali podršku Bogićeviću.

Organizatori su u pozivu svim građanima poručili da iza ovog protesta ne stoje niti političke stranke niti interesne skupine, već isključivo građani koji na funkciji gradonačelnika glavnog grada BiH žele vidjeti samo Bogića Bogićevića.

Iako je Bogić Bogićević jučer izabran za novog gradonačelnika on je ostao pri svom ranijem stavu da odustaje od kandidature te je u pismu javnosti zamolio sve gradske vijećnice da poštuju njegovu odluku.

Kako je u pismu rekao Bogićević, ne trebaju očekivati njegovo izjašnjenje o "izboru" za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo potpuno bespredmetno.

"Prije dva dana javno i neopozivo povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. Neopozivo povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati. Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran. Jako je nekoretno što ni jednom riječju niko na sjednici nije ni pomenuo moje neopozivo povlačenje kandidature", poručio je, između ostalog, Bogićević.