Nastavak tradicije
533

Hiljade Bošnjaka prisustvovalo iftaru u Konjević Polju

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Hiljade Bošnjaka iz istočne, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, iftarilo je večeras u Konjević Polju na tradicionalnu iftaru "Bošnjaci na Drini" koji se održava četvrtu godinu zaredom.

Zajednički iftar organizuje Udruženja građana "Podrinje" kako bi u mjestu gdje se (uz općine Bratunac, Srebrenica, Zvornik i Vlasenica) dogodio genocid nad Bošnjacima u proteklom ratu, danas proslavio život.

Program je počeo recitacijom pjesme Alekse Šantića "Ostajte ovdje" koju je interpretirao glumac Irfan Kasumović, a tokom večeri izvođene su ilahije. Iftarsku večer uljepšao je i poznati pjevač Armin Muzaferija.

"Moramo svi više raditi da sačuvamo ovaj dio Bosne i Hercegovine, a ovako pokazujemo da nam je stalo i tako treba ostati. Nastavit ćemo tradiciju u narednim godinama. Nažalost, večeras nije došlo pet autobusa iz Tuzle zbog poplava koje su ih pogodile, ali mi koji smo ovdje zajednički ćemo iftariti i sačuvati ovu tradiciju", rekao je jedan od organizatora iftara Azmir Husić.

Iftaru su prisustvovali predstavnici kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti i te predstavnici Islamske zajednice širom BiH.

Iftar je pripreman od prijepodnevnih sati na tradicionalni bosanski način, a zbog velikih količina kuhano je u kazanima.